Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –29.3.2010

30. 3. 2011 | Agris

V Česku by do roku mohl vzniknout fond rizik pro zemědělce

V Česku by do roku mohl vzniknout fond těžko pojistitelných rizik pro zemědělce, řekl dnes novinářům viceprezident Agrární komory (AK) Jindřich Šnejdrla. Podle představ organizátorů by do fondu přispívali jak sami zemědělci, tak stát, ale i pojišťovny. V případě škod, proti kterým se v současnosti farmáři nemohou pojistit, by jim škody byly kompenzovány z fondu.

Pro české zemědělce se rýsují nové možnosti spolupráce s Ukrajinou

Českým zemědělcům se otevírá nová možnost spolupráce s Ukrajinou, zejména v oblasti lesního hospodářství a alternativních zdrojů energie na bázi zemědělských surovin, dále pak v oblasti investic do zpracování mléka a masa a pěstování zeleniny ve sklenících. Ukrajinci mají také zájem o spolupráci na poli vědy, techniky a výzkumu, včetně vzdělávání a výměny zkušeností v oblasti zemědělské legislativy.

Světové ceny potravin v únoru stouply na nový rekord

Světové ceny potravin minulý měsíc pokračovaly v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Varovala rovněž, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Index, který sleduje měsíční cenové změny u koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, dosáhl v únoru 236 bodů. Stoupl tak o 2,2 procenta z lednového rekordního maxima a zaznamenal již osmý meziměsíční nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Počet mlékomatů roste

Veterinární lékaři z Krajské veterinární správy Plzeňského kraje (KVS) nezjistili žádné významnější hygienické nedostatky loni ani letos v mléce z automatů. Žádné nedostatky nebyly zjištěny ani ve farmách, kde si lidé kupují syrové mléko ze dvora. KVS provedla celkem 39 kontrol hygienického a technického stavu prodejního zařízení, údržby, sanitace i zacházení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 30. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:46