Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři chtějí jablka za citlivou komoditu

30. 3. 2011 | E15 on line

Na první pohled rostou na každém stromu u silnic a v zahradách, přesto se zástupci ovocnářské unie o jejich osud v Česku obávají. Řeč je o jablcích, jejichž tuzemská produkce se loni výrazně propadla, a na trh se tak stále častěji dovážejí jablka ze zahraničí.

Ovocnářská unie proto žádá stát, aby zařadil jablka a ovocné sady na seznam takzvaných citlivých komodit, na němž jsou nyní chmel, pěstování brambor na škrob a chov přežvýkavců. Stát ale jejich volání zřejmě nevyslyší.

Ovocnářství je v Česku podle zástupců oboru ve složité situaci. „Řada zejména větších podniků předpokládá v horizontu několika let ukončení ovocnářské prvovýroby. Důvodem jsou vysoké investice s dlouhou návratností, nízké realizační ceny, nutnost investic do posklizňové úpravy a velká potřeba pracovních sil,“ řekl deníku E15 předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Dovoz konzumních jablek se loni podle údajů ovocnářů zvýšil o 28 procent na 79 400 tun. Průměrný dovoz jablek mezi lety 2006 až 2010 stoupl oproti předchozímu pětiletému období o 55 procent. Do loňského roku oproti roku 1989 se snížila rozloha jabloňových sadů o 17 procent.

Ministerstvo zemědělství uznává, že i kvůli počasí klesla sklizeň jablek na 103 tisíc tun, nejméně od roku 1995. Podobné propady ale kvůli počasí zaznamenal i největší evropský producent Polsko a další země. Sklizeň za celou EU byla loni druhá nejnižší za posledních deset let. „Proto se domníváme, že nebyl důvod zařazovat ovoce do seznamu citlivých komodit,“ řekla deníku E15 mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.


Zdroj: E15 on line, 30. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 09:03