Agris.cz - agrární portál

Na polích Zlínského kraje zima poškodila hlavně řepku

30. 3. 2011 | ČTK

Ve Zlínském kraji naplno začaly práce na polích. Podle zemědělců, které ČTK oslovila, jsou škody po zimě minimální, agrárníci je zaznamenávají hlavně u řepky. Zaorávat ale musejí jen malou část. Obecně lze říci, že porosty jsou v dobrém stavu, shodli se. Největším problém je podle nich dlouhotrvající sucho.

"Sníh prakticky žádný nebyl. V únoru přitom byly mrazy, půda se tak rychle vysušila. Právě v době klíčivosti je přitom vláha hodně důležitá," uvedla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Její slova potvrdil i ředitel krajské agrární komory Josef Radílek. "Skutečný problém může nastat v okamžiku, kdy nezaprší do 14 dnů," dodal.

Práce na polích ve Zlínském kraji začaly přibližně před 14 dny a podle agrárníků jsou dnes už v plném proudu. "Jařiny se dnes už sejí prakticky všude. Zemědělci přihnojují řepku a ozimou pšenici. Někde zaorávají řepku, ale nebude to nic hrozného," uvedl ředitel kroměřížské agrární komory Milan Hebnar.

I vloni si zemědělci průběh zimy pochvalovali. Nicméně v květnu se krajem přehnaly bleskové povodně, které na polích způsobily škody v řádech desítek milionů korun. Velká voda tehdy nejvíce poničila zemědělskou půdu na Kroměřížsku. V celém regionu agrárníci nesklidili obiloviny z téměř 900 hektarů oseté půdy, klesla kvalita potravinářské pšenice a sladovnického ječmene.

Podle informací České statistického úřadu ve Zlínském kraji vloni sice klesla produkce obilovin. Výnosy 5,14 tuny na hektar byly meziročně o osm procent nižší, zároveň ale byly nejvyšší v celé zemi.


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 13:01