Agris.cz - agrární portál

Ekologičtí zemědělci jsou pro důsledné dodržování principů předběžné opatrnosti vůči GMO

31. 3. 2011 | pro-bio.cz

Ekologičtí zemědělci se obávají možného rozšíření pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podle nejnovějších zpráv by zřejmě Evropská komise mohla povolit další tři GM (linie kukuřice MON89034 x MON88017 a osivo bavlny GHB614) jako krmivo a potravinu.

„Rozšiřování geneticky modifikovaných plodin existenčně ohrožuje ekologické zemědělce. Veškeré riziko, plynoucí z kontaminace bioprodukce geneticky modifikovanými plodinami z cizích pozemků, je totiž právě na straně ekologických zemědělců,“ uvedl předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger. V případě, že dojde k takovéto kontaminaci, ekologický zemědělec již nesmí prodat svou produkci jako bio. „Kromě toho ekologický zemědělec pak přijde o certifikát i pověst mezi zákazníky,“ upozorňuje Zdeněk Perlinger. Podle zprávy zveřejněné ze zdroje ÚZEI dne 28.března 2011 na www.agris.cz povolení dalších tří geneticky modifikovaných organismů k dovozu jako krmiva a potravin, zřejmě již nic nebrání.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců chce záruky, že v případě, kdy by došlo ke kontaminaci certifikované produkce geneticky modifikovanými plodinami, neponese následky ekologický zemědělec.

„ PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců bude požadovat právní úpravu, která zajistí, že v případě kontaminace ekologické produkce geneticky modifikovanými organismy ponese veškeré náklady pěstitel GMO“ říká Zdeněk Perlinger a dodává: „Zároveň jsme pro důsledné dodržování principů předběžné opatrnosti vůči GMO“.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková


Zdroj: pro-bio.cz, 31. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 05:15