Agris.cz - agrární portál

Zničí rohlíky za korunu nový předpis?

31. 3. 2011 | ASZ

Zákon o významné tržní síle, který se pokoušel oslabit pozice obchodníků vůči dodavatelům, končí. Ministerstvo zemědělství chce prosadit přísnější předpis.

Dodavatelé a obchodníci mají zatím zřejmě jen jednu jistotu, co bude po zrušení nynějšího zákona o významné tržní síle, který měl velké obchodníky zkrotit. Tou je zachování zákonem dané třicetidenní splatnosti a zřejmě i zákazu vratek (povinnosti dodavatele odebrat zpět neprodané zboží, pozn.red.), což zajímá hlavně pekaře. S těmito body podle dostupných informací nemá problém žádná ze stran účastnících se jednání o tom, co bude ze zákona zachováno.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už má hotový základní návrh budoucí regulace velkých obchodů. Zástupci antimonopolního úřadu, ministerstva průmyslu a obchodu, zemědělství a financí jej projednali # toto úterý, ale zatím se k němu nechtějí konkrétně vyjadřovat. "Je to citlivé téma, takže jsem zdrženlivý, dokud nebude jasno," sdělil místopředseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Hynek Brom. Z předchozích vyjádření vyplývalo, že nejméně regulace podporuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, jemuž proto fandí obchodní řetězce. Naopak zemědělci a potravináři mají zastání u Ivana Fuksy, ministra zemědělství, který nedávno prohlásil, že náhrada za rušený zákon by měla být "zubatější" než ten nynější s dírami. Podle posledních dostupných informací se zdá, že navrch mají zatím potravináři a zemědělci. Dokládá to i komentář zástupce jednoho z řetězců: "Doufám, že to, o čem jsem slyšel, není definitivní verze."

Podle informací MF DNES návrh antimonopolního úřadu počítá (kromě zachování 30denní splatnosti a nemožnosti vratek) i se zákazem podnákupních cen (např. prodej rohlíků za korunu - podle ČSÚ je průměrná výrobní cena vyšší, pozn. red.). A to prakticky v dnešní formě, která se ovšem alespoň u podnákladových cen neosvědčila. "Ano, tyto věci se tam objeví, ale není to definitivní text. Až po vypořádání připomínek se uvidí, jaké bude konečné znění," říká k tomu Brom.

Návrh nové regulace vypadá v praxi tak, že jde o dvě novely - zákona o hospodářské soutěži a zákona o cenách. Do nich by se měly vložit více či méně upravené paragrafy z dnešního zákona o významné tržní síle. Ten se pak zruší. V novele o hospodářské soutěži by se přitom mělo řešit i to, koho se budou inovované paragrafy týkat, a tedy jak definovat, kdy už je dodavatel na obchodním řetězci či obecně kupujícím ekonomicky závislý. Ani tato novela se přitom podle informací MF DNES příliš neliší od té dnešní kritizované. Takzvané významné ekonomické postavení by měl mít každý obchodník s tržbami přes pět miliard ročně. Dnes je definice měkčí. Zatímco zachování 30denní splatnosti či zákazu vratek bylo očekávané a i řetězce jsou s tím smířené, otazníky zůstávají u zákazu prodeje zboží pod nákupní cenou. Ten je sice zakázán, ale prakticky nefunguje. Úřad totiž nepostihuje krátkodobé akce. Stanoviska všech stran včetně nejpovolanějšího ministerstva financí jsou nicneříkající. "V rámci změn zatím nemáme informace o tom, že by bylo vhodné měnit zákon o cenách," uvedl za ministerstvo průmyslu a obchodu Jiří # Sochor ještě před úterním jednáním. Po něm jen dodal, že na hlavních obrysech zákona, tak jak je dosud prezentují, schůzka nic nezměnila. "Předmětem dalšího jednání bude i varianta, podle které by zákaz uplatňování podnákladových cen, obsažený v zákonu o významné tržní síle, byl v upraveném znění přenesen do zákona o cenách," uvedl taktéž před úterním jednáním Jakub Haas za ministerstvo financí.

Pouze ministerstvo zemědělství jednoznačně podporuje variantu, aby byl prodej pod náklady, myšleno pod nákupní cenou, zakázán. A ta zatím zvítězila. Počínaje zřejmě příštím týdnem budou mít všechny strany - od právníků obchodních řetězců po potravináře a další dodavatele - šanci se k návrhu vyjádřit a poslat k němu připomínky. Otázka pak bude, které z nich budou do zákona zabudovány. Nicméně je jasné, že další své zájmy si budou chtít obchodníci i dodavatelé prosadit ještě při projednávání v parlamentu. "Jsem v úzkém spojení s poslanci a senátory, aby nebyly možné velké změny," nebojí se Brom.


Zdroj: ASZ, 31. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:20