Agris.cz - agrární portál

Včelstvům na Vysočině zima moc neublížila, příznivé je i jaro

31. 3. 2011 | ČTK

Včelám na Vysočině zima příliš neublížila. Podle ankety ČTK včelaři zaznamenali v chovech jen malé úhyny. Zatím jim přeje i jarní počasí. Včely už létaly na květy lísek a olší, teď je lákají rozkvétající jívy. Podle statistik Českého svazu včelařů se počet včelstev v kraji od loňského května do konce října zvýšil o desetinu na 49.800.

"Včelstva dobře přezimovala. Měla trochu větší spotřebu zásob přes zimu, jinak si myslím, že sezona začíná velmi pěkně," uvedl Jakub Dolínek, vedoucí včelína Skřivánek na Havlíčkobrodsku. Ve Skřivánku je jedno z detašovaných pracovišť Výzkumného ústavu včelařského v Dole, chovají tam kolem 130 včelstev. Podle Dolínka sice byly v zimě i docela tuhé mrazy, ale včelám pomohly dvě oblevy, kdy se mohly prolétnout.

S přezimováním jsou spokojeni i oslovení včelaři na Pelhřimovsku, Ždársku a na Jihlavsku. Podle předsedy jihlavské organizace Českého svazu včelařů Dušana Straňáka se loni díky počasí a úsilí chovatelů podařilo dobře zvládnout choroby včelstev, což přispělo k jejich dobrému zazimování.

Minulý rok byl pro včelaře na Vysočině úspěšný. Podle údajů Českého svazu včelařů tam včely vyprodukovaly přes 957 tun medu. Hodně bylo hlavně tmavého lesního medu, který lidé kupují nejraději, což na Vysočině kvůli vyšší nadmořské výšce nebývá obvyklé. Na Pelhřimovsku bylo podle včelařů někde medu tolik, že se pořád obtížně prodává. Naopak včelař Josef Skalník z Nového Města na Moravě na Ždársku uvedl, že zájem o med byl velký. Stálí zákazníci si pro něj chodili celou zimu. Za kilogram v tomto regionu platili do 120 korun.


Zdroj: ČTK, 31. 3. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 06:14