Agris.cz - agrární portál

Reuters: Iráčtí rybáři opouštějí pohraniční poloostrov Faó

4. 4. 2011 | ČTK

Vesničané z poloostrova Faó odnepaměti loví ryby ve vodách Perského zálivu, v místě, kam přitékají vody Eufratu a Tigridu. V poslední době je ale ze člunů vyhánějí pohraniční spory. Irácké město Faó leží nedaleko pobřeží. Má 40.000 obyvatel, z nichž naprostou většinu živí rybolov. Zástupci města tvrdí, že se teď kvůli sporům vystěhovaly stovky rodin a že se z Faó stává město duchů, napsala agentura Reuters.

Rybáři si stěžují na rostoucí ceny benzinu, ale nejhorší pro ně jsou spory s íránskou a kuvajtskou pobřežní hlídkou. "Pobodali jednoho našeho člověka, svázali ho provazy a máčeli ve vodě. Bylo to jako mučení. A jediným jeho zločinem bylo to, že je to rybář. Řekli nám: 'Vy tady žádné pobřežní vody nemáte. Vaše hranice, to je bahno. Tyto vody jsou naše,'" popsal jeden z incidentů s kuvajtskou hlídkou Ísá Abdal Váhid.

Kdysi míval vlastní člun. Kuvajťané mu ho ale zabavili, drželi půl roku a vrátili bez původního vybavení. Váhid nemá dost peněz na to, aby loď znovu vybavil, takže se z něj stal dělník na lodi někoho jiného. "Živí nás výhradně rybolov. Musím živit rodinu. Nezasloužíme si takové jednání ani vládu, která nás neumí ochránit," řekl.

Podle Alího Kanaaního z faóské městské rady z města kdysi vyjíždělo na moře 2000 rybářských lodí, teď je jich tak čtvrtina. Každá má svého kapitána a deset rybářů, z nichž každý má početnou rodinu. Jediná loď může být zdrojem obživy až pro stovku lidí.

Irák má velmi zúžený přístup k moři. Pobřeží poloostrova Faó je dlouhé pouze 50 kilometrů. Z jedné strany pak je Kuvajt, z druhé řeka Šatt al-Arab, což je říční proud vytvářející hranici s Íránem. Vznikla soutokem Tigridu a Eufratu v oblastli Kurny, která je podle tradice biblickou rajskou zahradou. Šatt al-Arab teče 184 kilometrů na jih a vlévá se do Perského zálivu. Právě kontrola této vodní cesty byla jednou z hlavním příčin nákladné a dlouhé války Iráku s Íránem, která trvala skoro celá 80. léta. Hraniční spor není dodnes vyřešen. Podobně čeká na dořešení i spor o hranici s Kuvajtem.

Iráčtí rybáři prožívají konflikt na vlastní kůži. V lednu byl při přestřelce s kuvajtskými pohraničníky jeden Kuvajťan zabit a pět iráckých rybářů bylo zraněno. Kuvajťané tvrdí, že Iráčané vpluli do kuvajtských vod a neposlechli výzvu, aby zastavili. Faóský starosta tvrdí, že se incident stal v iráckých vodách.

V prosinci zase Íránci zadrželi 12 iráckých rybářů za údajně nelegální vstup do íránských vod.

Chálid Júsuf se stal rybářem ještě jako dítě. Stejně tak jeho otec a děd. Naučil se rozhazovat sítě a vyndávat z nich kanice, bramy a garnáty. Po dvaceti letech na moři se před rokem a půl rozhodl vzít ženu i děti a odstěhovat se z Faó o 90 kilometrů dál na sever. Stal se z něj pěstitel okurek a rajčat. Pozemek získal za pakatel, protože i odtud lidé utíkají dál do vnitrozemí.

"Rybolov už neprosperuje. Kuvajťané nás ohrožují, kdykoli vyjedeme na moře," říká Júsif.

Starosta Faó Válid Šarífí se bojí, že irácký rybolov vbrzku zcela zanikne. Kdysi irácké rybáře chránilo irácké námořnictvo, ale to je teď třeba vybudovat zcela znovu. "Úřady ze situace viní výhradně rybáře. Rybolov je ohrožen z mnoha důvodů. Jestliže se nic nezmění, celá tato profese zmizí. A bez ní zůstane Faó liduprázdné," řekl.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:26