Zdravá klobása, která pomáhá zažívání, bude na trhu možná už letos
4. 4. 2011 | Mladá fronta Dnes
Řezníci z Valašska a vědci ze zlínské univerzity testují uzeninu, která je stejně zdravá jako jogurt. Ovčácká klobása, v níž se spojuje maso a látky, které pomáhají trávení, už má i první výsledky.
Uzenina má totiž v sobě tolik propagované probiotické kultury a vlákninu, které jsou známé hlavně ve spojení s jogurty.
"Mléčné výrobky mají rády spíše ženy, ovčácká klobáska bude zase chutnat mužům," uvedl s nadsázkou Jan Hrabě z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin zlínské univerzity. Právě on spolu s dalšími kolegy výrobu odborně hlídá a kontroluje.
Ovčácká klobása z Francovy Lhoty může pomáhat lidem, kteří mají střevní problémy, potřebují vyčistit vnitřní orgány po dlouhodobém užívání antibiotik, a prospívá i zažívacímu traktu.
Čtěte v pondělí v MF DNES: Reportáž z výrobny zdravých klobás najdete v regionální příloze pro Zlínský kraj.
Testování a zkoušky trvají už rok. Zlínští vědci totiž svou technologii nechtěli nechat jen tak bez povšimnutí a přihlásili ji na Úřadu průmyslového vlastnictví. Uzenina s probiotiky zřejmě prvním podobným českým výrobkem s oficiálním ověřením.
Dalším tajemstvím je skopové maso
"Sám jsem ji zkoušel. Skutečně zlepšuje zažívání, vyprazdňování a pozitivně působí na imunitu," potvrdil Ivan Holko ze zlínské univerzity. Výsledná klobása bude jedinečná i z dalších pohledů. Řezníci na Valašsku ji například vyrábějí ze skopového masa.
Zajímavá je i výroba. Syrové ovčí maso, ochucené a doplněné probiotiky se totiž do konečného stavu upravuje fermentací. Tedy sušením za studena. Tím se z klobásy ztratí pachuť skopového masa.
Odborníci na výživu podobné výrobky doporučují, čímž boří mýty o nezdravých uzeninách.
"Je to pro mě novinka. Pokud obsahuje probiotika i vlákninu, určitě bude zdravá," nepochybuje specialistka na výživu a vedoucí nutričních terapeutů krajské nemocnice ve Zlíně Veronika Martincová. Skopové je navíc podle ní prospěšné už samo o sobě. "Jde o biomaso, má v sobě řadu bílkovin."
Ovčácká klobása už je k dostání v několika firemních prodejnách společnosti Carnex ve Zlínském kraji. Zatím ale jen bez zdravých bakterií. Na tu probiotickou si budou muset ještě několik měsíců počkat.
Povinné testování a sledování účinků probiotické uzeniny je totiž zdlouhavé. Výrobce by chtěl klobásu uvést na trh ještě letos.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 4. 4. 2011
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 08:55