Agris.cz - agrární portál

Jihočeští rybáři loni vysadili ryby za 27 milionů korun

5. 4. 2011 | ČTK

Jihočeští rybáři loni vysadili ryby v hodnotě zhruba 27 milionů korun. Nejvíce bylo kapra, a to 25 tun. Na mimopstruhových vodách, kde se začne lovit 16. dubna, nasadili zhruba šest tun pstruha duhového, tedy asi 22.000 kusů. Množství ryb, které rybáři dají do toků a nádrží, které obhospodařují, je každý rok zhruba stejný. Novináře o tom dnes informovali zástupci jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

Pstruhové revíry by měly být před nadcházející sezonou kvalitně zarybněny, uvedl jednatel jihočeského územního svazu Jan Štěpán. Kromě pstruha duhového nakoupili a vysadili tunu pstruha obecného, to je asi 4500 kusů. Do jihočeských toků a nádrží přibylo i 500 kilogramů sivena. Zarybnění jihočeští rybáři nesnižují, i když jim klesá členská základna.

Rybáři, kteří by měli zájem chytit rekordní úlovky, mohou vyrazit na dvě místa. Lovit mohou na chovném rybníku Hadina v Humpolci a na trofejním pstruhovém revíru na Vltavě mezi Českými Budějovicemi od jezu v Rožnově po jez v Boršově nad Vltavou. Za lov na těchto místech si ale rybáři připlatí. Za roční povolenku na lov v trofejním pstruhovém revíru zájemci zaplatí 4000 korun. I přes tuto cenu tam loni chytalo kolem 400 rybářů, uvedl hospodář jihočeského svazu Milan Hladík.

Rybáři nejsou spokojeni s tím, jakým způsobem mohou lidé získat rybářský lístek. Je to poměrně administrativně a časově náročné, zájemci musí absolvovat školení, lístky pak vydávají jen úřady v obcích s rozšířenou působností. Teprve potom si mohou koupit povolenku k lovu. Pro zahraniční turisty, kteří přijíždějí jen na víkend a chtěli by rybařit, je v podstatě nemožné lístek získat, upozornil Štěpán. Jižní Čechy tak podle něj přicházejí o tisíce turistů, kteří by sem jinak kvůli rybolovu přijeli. Rybáři se proto snaží, aby byl tento systém jednodušší, k tomu by ale bylo potřeba změnit zákon.


Zdroj: ČTK, 5. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 18:21