Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 4. 2011

6. 4. 2011 | Agris

Ceny komodit na plodinové burze nadále klesají

Ceny komodit na Plodinové burze Brno nadále mírně klesají. Největší pokles ceny je u potravinářského žita, a to o 277 korun za tunu. V případě, že dopravu hradí kupující stojí téměř 5000 korun za tunu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno. Klesá také cena hráchu krmného - o 165 korun za tunu. "Důvodem je především klesající kvalita," řekl ČTK generální sekretář Plodinové burzy Brno Karel Zezula.

Poláci skupují v Německu cukr. EU jim to "osladila"

Německo-polské pohraničí bylo v minulých letech zvyklé na to, že za levnějšími nákupy (hlavně pohonných hmot) a službami jezdili k sousedům hlavně Němci. V některých komoditách se už ale karta obrací. Východ Německa zažívá čerstvě nájezdy Poláků nakupujících hromadně cukr. V Polsku totiž stojí toto sladilo minimálně dvakrát tolik co ve Spolkové republice. Německé obchody v pohraniční oblasti už musely přistoupit k tomu, že prodávají jen několik kilogramů cukru na osobu - pokud jim ještě vůbec nějaký zůstal na skladě.

BIO jogurt bílý „naše bio“ Mlékárny Valašské Meziříčí získal ocenění Česká biopotravina roku 2010

Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí opět bodují a dokazují tak svoji kvalitu. Potravinářská komora ČR ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců zvolila v kategorii „Mléko a mléčné výrobky“ za nejlepší BIO výrobek BIO jogurt bílý „naše bio“ Mlékárny Valašské Meziříčí. Výrobek je dodáván do prodejen Billa. Celkově se do soutěže zapojilo čtyřicet dva výrobků, které byly rozděleny do šesti kategorií. A to mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny či víno z ekologických hroznů.

Francouzští úhoři už rostou v českých řekách

Posílit populaci úhořů v evropských řekách chce EU prostřednictvím dotací z Operačního programu Rybářství. Celkově se letos dovezlo 811 kg monté, tedy úhořích larev, za přibližně 11 milionů korun. V posledních březnových dnech rybáři rozvezli úhoří monté do řek a potoků v povodí Odry a Labe. ¨Do Pstruhařství Kaplice s.r.o. přijel odpoledne 29. března letošního roku z Francie kamion naložený úhořím monté. Monté bylo ihned složeno, zváženo a vypuštěno do připravených bazénů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 6. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:47