Agris.cz - agrární portál

Ceny kukuřice silně rostou,překonaly dosavadní rekord z roku 2008

6. 4. 2011 | FinančníNoviny.cz

Ceny kukuřice na americkém trhu v posledních dnech prudce rostou a dnes překonaly dosavadní rekordní úroveň z poloviny roku 2008. Vzhůru ji ženou nízké domácí zásoby v situaci silné poptávky výrobců biopaliv a čínských dovozců.

Kukuřice v pondělí vyrovnala dosavadní rekord z června 2008 na 7,65 dolaru za bušl a dnes se dostala až na 7,66 dolaru. Její ceny vzrostly za poslední čtyři dny už o 15 procent a stoupají od čtvrtka, kdy ministerstvo zemědělství USA informovalo o překvapivě nízké úrovni amerických zásob této obilniny.

Nyní se na trhu čeká vybírání zisků a pokles cen, zejména ve světle dnešního dalšího zvýšení úrokových sazeb v Číně, které by mělo oslabit čínskou poptávku po americké kukuřici. Trh je však nadále velmi silný a po dočasném poklesu bude zřejmě cena dál růst, řekl agentuře Reuters Gunter Tschireder z makléřské firmy Theam Commodities, která patří do skupiny BNP Paribas.

Do cen americké kukuřice se v posledních letech nejvíce promítá neustálý růst poptávky výrobců biopaliv, konkrétněji etanolové náhražky benzinu. Domácí výrobu bioetanolu americká vláda podporuje nejen přímými a cenovými subvencemi, ale i dovozními cly. Spotřeba kukuřice na palivo se již na americké produkci této plodiny podílí zhruba 40 procenty. Vládní podpora biopaliv vyspělými zeměmi je jednou z příčin celkového růstu světových cen potravin, které v posledních měsících stoupají na stále nová dlouhodobá maxima.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 6. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:05