Agris.cz - agrární portál

Všechna masa by se mohla označovat původem už za půl roku

6. 4. 2011 | ČTK

Nejen vepřové, ale také ostatní masa, by se zhruba za šest až 16 měsíců měla označovat zemí původu. V rádiu Impuls to včera řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), který se snaží v Evropské unii označování těchto jednosložkových potravin prosadit. U vepřového masa to vyvolala aféra kolem výskytu dioxinu v mase vyprodukovaném v Německu na přelomu roku.

"Já jsem to načetl (návrh na označování jednosložkových, masných potravin) na jednání ministrů zemědělství myslím v lednu nebo v únoru. Teď v dubnu to budeme mít znovu na stole a ten mechanismus je zhruba od čtyř do 15 měsíců, kdy se to dá prosadit," uvedl Fuksa. Podle něj by tedy v horizontu půl roku, možná 16 měsíců, podle toho jak to jednotlivé členské země budou podporovat, měla masa označovat zemí původu. Podotkl, že prosazování velmi výrazně pomohla dioxinová aféra.

"Nicméně já dávám do vlády ještě další nařízení. To je materiál, který bude ve formě nařízení vlády, jenž bude v ČR ukládat za povinnost všem dovozcům potravin hlásit na dozorové orgány zemi původu," dodal s tím, že tato vyhláška by měla vstoupit v platnost v květnu letošního roku.

Dioxinová aféra vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 krmiva pro hospodářská zvířata.

Českým veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo v té době z Německa dovezeno a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Maso pocházelo z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů. Polovina směřovala zejména do stravovacích zařízení ve Středočeském kraji.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:27