Agris.cz - agrární portál

TI: Tendry na těžbu ve státních lesích nejsou diskriminační

7. 4. 2011 | ČTK

Připravovaný tendr na těžbu a další práce v lesích ve správě státního podniku Lesy ČR od roku 2012 není podle protikorupční organizace Transparency International (TIC) diskriminační a ani výrazně neomezí hospodářskou soutěž. Novinářům to dnes řekl ředitel TIC David Ondráčka. Tendr na těžbu dřeva, který kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace, ministerstvo zemědělství plánuje vyhlásit v dubnu.

"V předložených dokumentech TIC neshledala nic, co by nepřiměřeně omezovalo konkurenční soutěž a působilo diskriminačně. Zvolená metoda veřejné zakázky nepochybně ovlivní podobu trhu, ale vše nasvědčuje tomu, že bude maximalizovat příjem LČR," stojí ve společném prohlášení MZe a TIC, která přípravu pětiletého tendru posoudila a tvrdí, že vyhlášení této zakázky už nic nebrání.

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) nyní zbývá dopracovat zadávací dokumentaci. Tendr má být vyhlášen v dubnu. "Ještě nemáme hotovo. LČR musí dopracovat kompletní tendrovou dokumentaci a musíme posílit kontrolu," podotkl Fuksa. TIC bude tendr dál monitorovat. "Hospodaření LČR a těžební tendry zvlášť jsou velmi závislé na kvalitě kontrolního systému. Bude proto záležet na tom, jak se tento systém bude v realitě uplatňovat. Je to věc, která je klíčová, aby se zabránilo přikrádání či jiným formám, které v LČR v minulosti nepochybně fungovaly," upozornil Ondráčka.

LČR v dubnu vyhlásí jednu veřejnou zakázku, která bude rozdělena na 117 částí. Podle Fuksy podmínky připravovaného tendru obsahují pojistky, které by měly zabránit získání dominantního postavení na trhu. "Zákaz koncentrace bude formulován jako omezení, že soutěžitel nesmí získat více než 23 smluvních územních jednotek," uvedl předseda dozorčí rady LČR a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Fuksa v minulých dnech odmítl návrhy kritiků tendru, že by soutěž měla být odložena na červen. K posunutí termínu a k zahájení nové diskuse nad jejich podmínkami v polovině března ministra vyzvalo šest organizací sdružujících dřevozpracovatelské firmy, vlastníky soukromých a obecních lesů a živnostníky pracující v lesnictví. Kritici se bojí zejména vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví.

Chystaný tendr dlouhodobě kritizuje také ekologické Hnutí Duha. K Duhou před třemi týdny zahájené internetové kampani Netunelujtelesy.cz, která mimo jiné odmítá připravované velké tendry, se do středy připojilo téměř 6000 lidí. Ministra naopak podpořilo 17 lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře. Vyzvaly Fuksu k vypsání soutěží nejpozději v průběhu dubna.

Na zvládnutí pětiletého tendru má také podle dřívějších Fuksových výroků záviset hodnocení pozice generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory. Fuksa v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že první dva úkoly, které loni Sýkorovi zadal, úspora 400 milionů korun a letošní jednoroční tendr, byly splněny.

Tzv. Dřevěná kniha počítá s každoročním vypisováním pětiletých tendrů na těžbu ve státních lesích, konat se mají vždy jen na pětině území. Původní návrh počítal s desetiletými tendry na desetině území. Tendry mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Jedna desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.

Dokument čelí kritice od svého zveřejnění v závěru loňského roku. Bouřlivé diskuse provázely také jeho schvalování vládou, která jej začátkem února po opakovaném projednání s několika úpravami pouze vzala na vědomí.


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:15