Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin po březnovém poklesu opět porostou

7. 4. 2011 | ČTK

Světové ceny potravin se po březnovém poklesu z rekordních úrovní opět vydají v následujících týdnech vzhůru, protože poptávka nadále roste, zatímco zásobování trhu zůstává napjaté. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Světový index potravin FAO v březnu klesl, předcházelo tomu ale osm měsíců nepřetržitého růstu. Ten se přičítá vnějším faktorům, například politickým nepokojům na severu Afriky a na Blízkém východě a zemětřesení v Japonsku. Tyto regiony jsou významným dovozcem obilovin.

Index je ukazatelem měsíčních cenových změn v koši potravin, který sestává z obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. V březnu se index v průměru snížil na 229,8 bodu z únorového rekordu 236,8 bodu.

"Jsme přesvědčeni, že se ceny během několika málo dalších týdnů opět zvýší," uvedli ekonomové organizace s poznámkou, že se již objevují známky tohoto vzestupu. Poptávka se jeví jako velmi silná, ale vyhlídky produkce nejsou tak optimistické, jak se na začátku sezony zdálo, doplnili.

Silný zájem o obilí je výsledkem kombinace poptávky po zrnu na výživu, krmení zvířat a biopaliva. Zásoby se přitom ztenčují. Za růstem cen potravin je také zdražování ropy, což zvyšuje ceny biopaliv, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 7. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 08:56