Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –7.4.2011

8. 4. 2011 | Agris

FAO: Světové ceny potravin po březnovém poklesu opět porostou

Světové ceny potravin se po březnovém poklesu z rekordních úrovní opět vydají v následujících týdnech vzhůru, protože poptávka nadále roste, zatímco zásobování trhu zůstává napjaté. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Světový index potravin FAO v březnu klesl, předcházelo tomu ale osm měsíců nepřetržitého růstu. Ten se přičítá vnějším faktorům, například politickým nepokojům na severu Afriky a na Blízkém východě a zemětřesení v Japonsku. Tyto regiony jsou významným dovozcem obilovin.

Byrokracie v zemědělství - závazky EU plníme na 300%

Novela stíhá novelu, ministerstvo zemědělství chrlí jednu za druhou. Jedu v tom taky. Vyrábíme zmetky a jsme přesvědčeni, že zjednodušujeme. Je potřeba si položit základní otázku. Skutečně musíme tak často novelizovat jednotlivé zákony? Nenastal náhodou okamžik, kdy méně je více? Jsme plnoprávnými členy Evropské unie již skoro sedm let. Získali jsme mnoho zkušeností. Je potřeba říci stop staré koncepci zemědělské legislativy. Ohlédnout se, vyhodnotit a vytvořit koncepci novou, konkurenceschopnou.

Ministerstvo zemědělství projednalo Dřevěnou knihu se zástupci podnikatelů

Představitelé Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR a Strany soukromníků České republiky se dnes sešli se zástupci Ministerstva zemědělství a prodiskutovali koncepci hospodaření v Lesích ČR. Oba zástupci soukromých podnikatelů přivítali, že je první náměstek ministra zemědělství Roman Boček podrobně informoval o připravovaných tendrech na práce v Lesích ČR.

Český objev má přispět k detailnímu přečtení DNA obilnin

Objev českých vědců umožní detailní přečtení genetické informace pšenice a ječmene, na které se zaměřuje mezinárodní projekt. Na dnešní tiskové konferenci to řekla jeho koordinátorka Catherine Feuilletová z francouzského Národního ústavu pro zemědělský výzkum. Detailní znalost genetické informace by pak měla vést k vyšlechtění odrůd těchto obilnin, které budou výnosnější a odolnější proti chorobám a extrémním vlivům počasí. Na dnešní vědecké konferenci o těchto problémech diskutují řešitelé projektu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 8. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:21