Agris.cz - agrární portál

Agrofert Holding koupil společnosti Animalco a Procházka holding

11. 4. 2011 | ČTK

Společnost Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše koupila firmy Animalco a Procházka holding, které jsou významnými hráči v tuzemském masném průmyslu. ČTK to dnes sdělilo vedení Agrofert Holdingu, hodnotu transakce neuvedlo. Obě fúze letos v lednu povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého obě akvizice nenaruší hospodářskou soutěž zejména s ohledem na relativně nízký nárůst tržního podílu Agrofertu.

V případě holdingu Procházka se Agrofert stal jeho stoprocentním vlastníkem. Skupina Procházka patří mezi pět největších zpracovatelů masa v České republice a kromě výroby masa, masných výrobků a uzenin se zabývá produkcí lahůdek. Skupina Procházka provozuje výrobní závod v Roudnici nad Labem a její součástí je síť více než stovky maloobchodních prodejen s významným postavením na českém i slovenském trhu. Společnosti skupiny Procházka zaměstnávají více než 1400 pracovníků a jejich konsolidovaný obrat činí 2,5 miliardy korun ročně.

Ve společnosti Animalco, která je s ročními tržbami převyšujícími čtyři miliardy korun předním tuzemským obchodníkem s živými hospodářskými zvířaty a masem, Agrofert Holding získal 70 procent. Animalco je obchodní organizace bez vlastních výrobních kapacit.

"Spojením s dynamickou obchodní organizací Animalca chceme posílit naši schopnost uplatnit výrobky masozpracujících závodů a dalších společností skupiny Agrofert především na exportních trzích. Důvěřujeme dosavadní obchodní strategii Animalca a neplánujeme žádné změny v jeho managementu," komentoval akvizici Babiš, podle kterého i po změně majoritního vlastníka zůstane zachována značka a obchodní strategie společnosti Animalco.

Díky ovládnutí skupiny Procházka upevnil Agrofert své postavení v rámci českého masozpracujícího průmyslu. "Plánován je další rozvoj činnosti v Čechách i na Slovensku zejména v oblasti maloobchodního prodeje," uvedl Agrofert. Již nyní Agrofert vlastní podniky Kostelecké uzeniny, Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž, jejichž celkový roční obrat činí 7,8 miliardy korun. Firmy zaměstnávají téměř 2500 pracovníků.

Agrofert předloni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Koupil tehdy největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group, patřící do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Do skupiny v současnosti patří například také druhá největší tuzemská mlékárna Olma i druhá největší česká pekárna Penam. Součástí holdingu je také společnost Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa.

Skupina je významným hráčem také v chemickém průmyslu. Podle svého webu je druhou největší tuzemskou chemickou skupinou a druhým největším producentem dusíkatých hnojiv v Evropě. Například společnost Preol patřící Agrofertu provozuje v Lovosicích velký závod na zpracování řepkového semene a výrobu metylesteru řepkového oleje, který se jako biosložka přidává do nafty.

Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding loni podle předběžných výsledků klesly na zhruba 132 miliard korun. Výsledek zahrnuje hospodaření 150 firem. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 11. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:50