Agris.cz - agrární portál

V Blansku spustili kompostárnu. Zatím nanečisto

11. 4. 2011 | Denik.cz

Už v červnu by mohla nově postavená kompostárna najet na ostrý provoz. Využívat by ji mohly i okolní obce.

Zbytky z jídelen i tráva ze zahrady. Biologický odpad budou už v letošním roce Blanenští likvidovat přímo ve městě. V tomto týdnu zahájili zkušební provoz nové kompostárny.

„Jakmile povyroste tráva a budeme tak mít suroviny pro kompostování, odzkoušíme kompostárnu ve zkušebním provozu. Ten bychom měli k poslednímu květnu ukončit a od června už nastoupit na trvalý provoz. Máme představu, že by kompostárna nesloužila jen pro Blansko, ale nabídneme ji k využití také okolním obcím a soukromníkům,“ přiblížil starosta Blanska Lubomír Toufar.

Kompostárna patří v letošním roce k nejdražším projektům v Blansku. Do její stavby se ve městě pustili vloni kvůli přísnějším evropským směrnicím o likvidaci biologicky rozložitelného odpadu. Prošvihli dobu, kdy obce dostávaly na podobné projekty devadesáti procentní dotace a tak z částky šedesáti miliónů dotací uhradí pouhých čtyřicet procent.

Kompost chtějí prodávat

Kromě kompostování odpadu z obcí, restaurací a dalších podniků v ní vedení Blanska zamýšlí hotový kompost také prodávat. „Zvažujeme, že lidé do kompostárny budou zbytky nejen vozit, ale že si v ní budou moct hotový kompost i koupit. Ceny budeme muset nastavit takové, aby si lidé z Blanska a okolí koupili kompost přímo ve městě a nejezdili si pro něj třeba do supermarketu do Brna,“ dodal starosta.

Kompostárna ve městě stojí na starém Blansku nad čistírnou odpadních vod. Do správy ji blanenští radní slíbili technickým službám.


Zdroj: Denik.cz, 11. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:18