Agris.cz - agrární portál

Lesům ČR patří polovina porostů, problémy mají dlouhodobě

12. 4. 2011 | ČTK

Vizitka státního podniku Lesy ČR (LČR), kvůli jehož hospodaření dnes Věci veřejné podaly na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení:

Vznik: společnost byla do obchodního rejstříku zapsána 1. ledna 1992, zakladatelem je Ministerstvo zemědělství ČR

Sídlo: Hradec Králové

Charakteristika činnosti: hospodaření v lesích, které jsou ve vlastnictví státu, a správa drobných vodních toků.

Rozloha lesů ve správě LČR: přes 1,3 milionu hektarů (téměř 86 procent rozlohy lesů ve vlastnictví státu a přibližně 52 procent z celkové plochy lesů v ČR)

Hospodářské výsledky: v roce 2010 LČR dosáhly rekordního zisku 3,13 miliardy korun před zdaněním; o rok dříve byl zisk 784 milionů korun

Ostatní:

- Od roku 2003 se v LČR vystřídalo sedm generálních ředitelů, současný šéf podniku Svatopluk Sýkora působí v čele Lesů ČR oficiálně od ledna 2009.

- V médiích bývá společnost občas s nadsázkou označována za "poslední neohlodanou kost" - v narážce na skutečnost, že se jedná o jeden z posledních státem vlastněných podniků s velkým majetkem.

- Podnik se dlouhodobě potýká s tendry na lesní práce, které jsou kritizovány z mnoha stran, zakázky řešily soudy i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spory souvisí zejména s otázkou, zda musí LČR při vypsání tendrů postupovat podle zákona o veřejných zakázkách, či nikoliv. Původně je firma nevybírala v řádných tendrech, jak to podnikům v majetku státu ukládá zákon. Měla dokonce posvěcení ÚOHS, ten ale na začátku roku 2006 po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil, a právě to je jádrem současných sporů. Případem se ale antimonopolní úřad po loňském rozhodnutí Nejvyššího správního soudu aktuálně zabývá znovu, má své rozhodnutí lépe odůvodnit.

- Loni firma připravovala obří výběrové řízení na prodej dřeva a lesní práce v hodnotě 15,83 miliardy korun (bez DPH), týkat se mělo let 2011 až 2020. Před volbami ale LČR tendr, který je kritiky označovaný za přípravu tunelování firmy a k němuž měli výhrady politici, ekologové, lesnické firmy i ÚOHS, zrušily. Na podzim ho nahradil jednoletý tendr na letošní rok, ani ten ale není podle kritiků bez chyb, například dle Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů diskriminuje menší firmy.

- Letos v únoru vláda souhlasila s dlouhodobou koncepcí hospodaření v LČR od roku 2012, nazývanou ministerstvem zemědělství také Dřevěná kniha. Velké tendry na těžbu ve státních lesích by tak měly být od roku 2012 dlouhodobé, dvoukolové, přičemž hlavním kritériem v druhém kole má být cena. Vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat.

- Dnes podaly Věci veřejné na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení kvůli podle nich nezákonnému nakládání s finančními prostředky LČR. Podle strany se ve společnosti děly "krádeže za bílého dne", o praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.


Zdroj: ČTK, 12. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:31