Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní –12.4.2011

13. 4. 2011 | Agris

Podporujeme ministra zemědělství Ivana Fuksu v jeho dosavadních krocích

V minulém týdnu se v souvislosti s vývojem na české politické scéně objevily návrhy na odvolání některých ministrů současné vlády včetně ministra zemědělství Ivana Fuksy. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), jako stavovská a profesní organizace zastupující sedláky a další zájmové svazy po celém území ČR považuje tyto návrhy tak, jak byly prezentovány, za výhradně politicky motivovaný nátlak, který postrádá jakoukoli věcnou podstatu. ASZ ČR proto s tímto návrhem zcela zásadně nesouhlasí a naopak vyjadřuje stávajícímu ministrovi zemědělství podporu na jeho setrvání ve funkci do konce volebního období.

Návrh prvního zákona o Národním parku Šumava bude v červnu

Plzeňský kraj předloží v polovině roku poslancům vlastní návrh zákona o Národním parku Šumava (NPŠ), na němž pracuje dva roky. Návrh vůbec prvního zákona o NPŠ nejprve v červnu budou schvalovat krajští zastupitelé. Plzeňský i Jihočeský kraj požadují výrazné zmenšení bezzásahových zón na celkové rozloze parku. Plocha NPŠ má zůstat zachovaná na současných 69 000 hektarech, z nichž je 54 000 hektarů lesů. O zákoně jedná od září na ministerstvu životního prostředí desetičlenná pracovní skupina, kde mají zástupce oba kraje i obce, řekl ČTK radní Plzeňského kraje pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

Babišovi je zemědělství malé. Brousí si zuby na lesnictví

Skupina Agrofert nákupem většinového podílu několika dřevozpracujících podniků vstupuje do lesnického odvětví. Transakci ale ještě musí schválit antimonopolní úřad. Skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše koupila 80 procentní podíl ve společnostech skupiny Wotan, která je významným hráčem v oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva v Česku. V pondělí o tom informoval Agrofert Holding. Kupní cenu nebudou firmy zveřejňovat. Transakce je podmíněna získáním souhlasu příslušných antimonopolních úřadů.

Vývoj produkce a cen mléka v ČR

Stručný přehled o produkci a dodávkách do mlékáren u vybraných skupin výrobků v r. 2009 a 2010. V celé České republice v loňském roce výroba mléka klesla o 3,5 procenta na 2,6 miliardy litrů. Vyšší meziroční produkci vykázaly jen tři kraje - Zlínský, Karlovarský a Liberecký.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 13. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:38