Agris.cz - agrární portál

O titul České pivo se utká 69 piv, druhý nejvyšší počet v historii

13. 4. 2011 | ČTK

Do soutěže České pivo přihlásily pivovary letos 69 piv, což je druhý nejvyšší počet v její historii. Nejvíce piv se o cenu utká v letos prvně vyhlašované kategorii "jedenáctek", v níž bude soutěžit 20 nápojů. Novinářům to dnes oznámil výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Organizátoři v letošním desátém ročníku soutěže nově umožnili účast i menším pivovarům.

Kromě rozšíření počtu kategorií snížili letos pořadatelé také hranici výše výstavu, od které se pivovary mohou soutěže účastnit. Zatímco až dosud činila tato hranice 10.000 hektolitrů ročně, od letošního roku mohou svá piva do soutěže hlásit již pivovary s roční výrobou nad 5000 hl.

Soutěž se navíc otevírá také pro pivovary, které nejsou členy pivovarského svazu, dříve byla určena pouze pro jeho členy. Výsledky budou jako obvykle vyhlášeny na Svatováclavské slavnosti českého piva, která se uskuteční 29. září.

"Ke změnám pravidel jsme přistoupili na základě měnících se podmínek na trhu piva u nás, ale i kvůli návrhům pivovarníků," uvedl Veselý. Svaz podle něj soutěž pro pivovary organizuje především proto, aby mohly poměřit své výrobky s konkurencí a ověřit si, jak jejich pivo obstojí při posuzování odbornou porotou.

Soutěže, která se od jiných přehlídek piva liší tím, že porotu tvoří výhradně pivovarští odborníci, se mohou účastnit lahvová piva, která jsou na trhu nejméně šest měsíců. Na rozdíl od většiny podobných soutěží nezasílají porotě vzorky sami pivovarníci, ale v pivovarech je odeberou odborníci pověření pivovarským výzkumným ústavem. Českým pivem roku se v hlavní kategorii světlých ležáků loni, stejně jako předloni, stal Velkopopovický Kozel Premium. Ve všech kategoriích soutěžilo 45 piv.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 20:46