Agris.cz - agrární portál

Společnost Agro Otročín začal dodávat veškeré mléko v biokvalitě

13. 4. 2011 | ČTK

Zemědělská společnost Agro Otročín, která hospodaří na zhruba 2000 hektarech v oblasti Toužimska, začala od ledna dodávat veškerou produkci mléka v biokvalitě. Kolem 400 krav ročně nadojí asi 2,2 milionu litrů. Proti cenám za standardní mléko by mělo Agro získat za litr biomléka zhruba korunu navíc. Výhradním odběratelem je firma Hollandia Krásné Údolí na Karlovarsku, která mléko z Otročína zpracovává hlavně do jogurtů. ČTK to řekl ředitel Agra František Urik.

Splnění podmínek pro získání certifikátu na mléko v biokvalitě bylo podle Urika náročné a jeho platnost je vždy jeden rok. Změna zařazení mléka ovšem přinese užitek nejen jeho výrobcům, ale i zpracovateli. Tedy firmě Hollandia, které patří s Agrem pod společnost Holagron. Hollandia uvedla od letoška na trh novou řadu biojogurtů. "Při výrobě v biokvalitě musíme dodržovat přísná kritéria. Týkají se například používání antibiotik, hnojení pastvin a dalších postupů. Ale věříme, že se to vyplatí," podotkl.

Agro Otročín, které patří mezi několik málo producentů mléka v Karlovarském kraji, má vzhledem k dobrým výsledkům v dojivosti také další plány, jak mléko využít a zhodnotit. Jednou z možností je vybudování vlastní mlékárny přímo v Otročíně, konstatoval Urik. Podle něho by šlo o malou výrobnu s denní kapacitou zpracování 100 až 200 litrů mléka. Z něj by vznikaly bioprodukty, ať už máslo, sýry nebo tvaroh. "Plán je to poměrně reálný. Největším problémem je ale sehnat kvalifikované síly," dodal.

V Otročíně hospodařilo od roku 1960 zemědělské družstvo na celkem 2059 hektarech zemědělské půdy. Specializovalo se na produkci sadbových brambor, mladého hovězího, mléka a vepřového masa. Po roce 1989 ale jeho hospodaření upadalo a v roce 1996 zadlužené družstvo převzala firma Hollandia. Poté vznikla akciová společnost Agro. Těžištěm produkce zůstává nadále výroba mléka a chov hovězího dobytka na rozlehlých pastvinách. Společnost loni hospodařila se ziskem kolem jednoho milionu korun.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 22:05