Agris.cz - agrární portál

Tisíce lidí navštívily kozí farmu na Vysočině

13. 4. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Rodiče s dětmi ochutnali speciality místních farmářů, prohlédli si kozí království, pobavili se na farmářské stezce, tančili či bubnovali se šamanem. Farmářské slavnosti, které se za tři týdny přesunou do Královéhradeckého kraje, pořádá společnost Park Tři Věže ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR a s podporou Ministerstva zemědělství.

Program zcela prvních Farmářských slavností odstartoval v deset hodin ráno, kdy na kozí farmu v Ratibořicích přijížděli první návštěvníci. Příchozí vždy přivítala dívka v místním kroji a předala jim informativní kartu s údaji, kde a co na ně čeká. Důležitou roli sehrála kartička ale především pro děti. Za nejrůznější aktivity a hry na ni totiž po celý den získávaly razítka a následně drobné dárky.

„Snažíme se program celého dne uspořádat tak, aby se bavili jak dospělí, tak i děti všech věkových kategorií. Všechny aktivity jsou navíc spjaty přímo s farmařením, přírodou a zvířaty,“ uvedla Helena Neumannová z pořádající společnosti Park Tři Věže a dodala: „Děti se nejvíce vyřádily na farmářské stezce se šesti stanovišti. Odpovídaly na řadu kvízů a hádanek týkajících se zdejší kozí farmy a výroby mléka, luštily křížovku o zvířátkách, navrhovaly si vlastní zahrádku, aranžovaly slaměné květiny či rozpoznávaly jarní bylinky a plodiny.“

Farmářskou stezkou ale zábava pro děti nekončila. Na louce je například čekaly tvůrčí dílny, kde si zkusily vyrobit vlněnou ovečku a slaměnou ozdobu či zasadit jarní květinu. Nechyběly ani puzzle, široké spektrum hraček, malování na obličej a další. Celá rodina si mohla během dne zatančit zumbu, zabubnovat se šamanem či poslechnout vystoupení místního folklórního souboru.

Velký úspěch měla také archeologická vesnička s ukázkou činností prvních zemědělců v Čechách. Zónu odpočinku a chutné jídlo pak nabídla místní restaurace. Přímo v kozích chlívcích bylo možné shlédnout dokument o farmách v Čechách a na Moravě. Slunečné počasí dovolilo návštěvníkům také posedět na terase při dobré kávě.

„Prostřednictvím Farmářských slavností chceme širokou veřejnost seznámit s možností nákupu kvalitních potravin domácí produkce v jejich okolí. Málokdo totiž tuší, kolik zajímavých statků v jednotlivých regionech České republiky funguje, a to navíc s prodejem výrobků přímo ze dvora,“ sdělil Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR. V areálu biofarmy Dvůr Ratibořice se tak veřejnosti otevřely také stánky farmářů a řemeslníků z regionu. Zájemci mohli ochutnat či zakoupit nejen zdejší sýry či jiné mléčné výrobky z kozího mléka, ale například také produkty blízké králičí farmy, sladkosti, tradiční chléb či buchty z pekárny z nedalekých Jaroměřic.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 13. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:44