Agris.cz - agrární portál

Při slavnostech chřestu budou kuchaři vařit přímo na poli

13. 4. 2011 | ČTK

Chřest, zelenina, jejíž obliba podle některých šéfkuchařů v poslední době mezi návštěvníky restaurací stoupá, bude mít o víkendu svoje vlastní slavnosti v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Návštěvníci budou moci chřest nejen nakoupit, ale zejména ochutnat řadu vzorků studené i teplé kuchyně připravených z této zeleniny, řekl ČTK organizátor, šéfkuchař Jaroslav Sapík.

S nápadem uspořádat první ročník slavností českého chřestu a ukázat lidem, jak z této zeleniny připravit lahůdku, přišel právě Sapík. Akci pořádá Československý svaz kuchařů spolu s nizozemskou firmou Bohaemer Spargel Kultur, která chřest na polích v okolí Hostína u Vojkovic pěstuje. "Lidé se už učí pomalu chřest jíst. Je škoda, aby nevěděli, že se chřest na Mělnicku pěstuje a čerstvý si ho tam mohou koupit. Slavností na to chceme upozornit," doplnil Sapík.

V Hostíně u Vojkovic zájemci uvidí nejen jak se chřest pěstuje, ale také jak se sbírá, čistí a jak se zpracovává. Slavnost bude unikátní v tom, že se bude vařit přímo na poli před zraky návštěvníků. Tam organizátoři sestaví pro tyto potřeby kuchyňskou linku. Jídla bude připravovat sedm nebo osm vyhlášených kuchařů. "Jde o první takovou akci v ČR vůbec," řekl Sapík, který několik let spolupracoval s Pražským hradem.

Lidé budou moci na akci získat recepty i rady, jak chřest připravovat. Lze ho grilovat, zapékat, dusit nebo se z něho dá uvařit skvělá polévka. V sobotu nebude chybět chřest s holandskou omáčkou, s maltézským přelivem nebo salát. Na polním setkání bude k dispozici také chřestové pivo, které nechal Sapík připravit speciálně pro tuto událost v pivovaru Rohozec. Lidé si budou moci také čerstvý chřest nakoupit domů.

Společnost Bohaemer Spargel Kultur pěstuje v Hostíně u Vojkovic nedaleko Mělníka chřest na zhruba 128 hektarech. Zaměřuje se zejména na bílý chřest, po němž je v Evropě největší poptávka. Ročně vypěstuje na 700 tun, přičemž jen zhruba deset procent je určeno pro místní trh.

Surovina, která byla v české gastronomii svého času poněkud zanedbávána, si opět našla cestu k milovníkům kulinářských specialit. Tato rostlina z čeledi liliovitých pochází z orientu. Byla oblíbenou zeleninou v Číně i v Egyptě. Přes Středomoří se dostala do Evropy.

Chřest miloval Ludvík XIV., který si údajně nechával tuto zeleninu podávat denně. V Evropě jsou nyní pěstitelské oblasti ve Francii, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Belgii nebo Řecku.

Slavnosti českého chřestu začínají v sobotu v 10:00. Konec akce se předpokládá kolem 19:00. Vstup i ochutnávky jsou zdarma.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:38