Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13.4.2011

14. 4. 2011 | Agris

Lesy ČR: černé skládky představují v našich lesích stále velký problém

Lesy ČR se při správě státních lesů musí nadále vypořádávat s poměrně velkým množstvím černých skládek, které v lesích zakládají neukáznění jedinci. Vůbec si přitom neuvědomují, jak lesům, přírodě a životnímu prostředí škodí. V roce 2010 Lesy ČR registrovaly celkem 830 černých skládek, jejich celková plocha by dosáhla rozlohy skoro 5,4 hektarů. Náklady na likvidaci převyšují milion korun, tato částka se však ještě zvýší, protože likvidace zjištěných případů nadále pokračuje. „Pohled na znečištěné lesní plochy je opravdu smutný. Je neuvěřitelné, jak stále poměrně velkému množství lidí je stav našich lesů a přírody lhostejný,“ uvádí na vysvětlenou vedoucí odboru majetku a investic Lesů ČR Jaroslav Zezula.

Společnost Agro Otročín začal dodávat veškeré mléko v biokvalitě

Zemědělská společnost Agro Otročín, která hospodaří na zhruba 2000 hektarech v oblasti Toužimska, začala od ledna dodávat veškerou produkci mléka v biokvalitě. Kolem 400 krav ročně nadojí asi 2,2 milionu litrů. Proti cenám za standardní mléko by mělo Agro získat za litr biomléka zhruba korunu navíc. Výhradním odběratelem je firma Hollandia Krásné Údolí na Karlovarsku, která mléko z Otročína zpracovává hlavně do jogurtů. ČTK to řekl ředitel Agra František Urik. Splnění podmínek pro získání certifikátu na mléko v biokvalitě bylo podle Urika náročné a jeho platnost je vždy jeden rok.

Akademici: V prvních zónách Šumavy nekácet!

Do vyhrocené diskuze o Šumavě se zapojila i Akademie věd ČR. Přírodovědci tvrdí, že v evropských poměrech jsou Stránského plány zcela nestandardním zásahem do národního parku. Šumava je evropsky chráněnou lokalitou sítě Natura 2000 a za neuvážené kroky by tak mohly Česku případně hrozit sankce od EU. Podle vědců je třeba chránit neporušená přírodní území na Šumavě jako součást přírodního dědictví a neměly by se narušovat jedinečné vazby mezi zdejšími organismy. Na lesy v chráněných oblastech by zkrátka nemělo být nahlíženo jako lesy hospodářské.

Při slavnostech chřestu budou kuchaři vařit přímo na poli

Chřest, zelenina, jejíž obliba podle některých šéfkuchařů v poslední době mezi návštěvníky restaurací stoupá, bude mít o víkendu svoje vlastní slavnosti v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Návštěvníci budou moci chřest nejen nakoupit, ale zejména ochutnat řadu vzorků studené i teplé kuchyně připravených z této zeleniny, řekl ČTK organizátor, šéfkuchař Jaroslav Sapík. S nápadem uspořádat první ročník slavností českého chřestu a ukázat lidem, jak z této zeleniny připravit lahůdku, přišel právě Sapík. Akci pořádá Československý svaz kuchařů spolu s nizozemskou firmou Bohaemer Spargel Kultur, která chřest na polích v okolí Hostína u Vojkovic pěstuje. "Lidé se už učí pomalu chřest jíst. Je škoda, aby nevěděli, že se chřest na Mělnicku pěstuje a čerstvý si ho tam mohou koupit. Slavností na to chceme upozornit," doplnil Sapík.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:15