Agris.cz - agrární portál

MZe zjednoduší do dvou let malým farmářům prodej potravin z dvora

14. 4. 2011 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce podpořit rozvoj prodeje potravin od malých zemědělců a potravinářů, který považuje za velmi důležitý a potřebný. Malovýrobcům, pro něž teď platí stejně přísná pravidla na zpracování potraviny jako u velkých mlékáren a masokombinátů, letos a příští rok změkčí normy a kontroly tak, aby mohli své produkty prodávat snadněji a bez velkých výdajů, řekl ČTK v Plzni ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

"Zjednodušíme jim byrokracii minimálně na úroveň farmářů v Rakousku a Německu, snížíme obtěžování dozorových a kontrolních orgánů. Oni naopak musí převzít větší zodpovědnosti. Pokud tam ale kontrola přijde a něco zjistí, tak ten postih bude výrazně větší," uvedl Fuksa.

Zákony se zjednoduší natolik, aby si mohl výrobce základní suroviny zřídit malou výrobní linku a prodávat ze dvora, což už zná hodně českých turistů z Rakouska a Německa. Vše nejpozději do roku 2013, do skončení tohoto programového období společné zemědělské politiky, doplnil ministr.

Změny podmínek prodeje ze dvora jsou podmíněny novelizací zákonů i notifikací Evropské komise. Některá pravidla už MZe upravilo během zimy a budou platit od jara. Ty zásadnější, které budou podléhat notifikaci a schvalování v parlamentu, budou trvat až 12 měsíců. Podle ministra jde hlavně o hygienické normy a pravidla, které hovoří například o čisté a špinavé výrobní cestě, o vzdálenostech mezi jednotlivými provozy, které se musí uzpůsobit malým výrobnám. "Spousta farmářů do toho dnes nejde, protože na splnění norem nemají peníze," dodal. MZe farmářům také sníží počty povinných školení a vzdělávání.

MZe připravuje pro malé zemědělce a potravináře zjednodušení byrokracie, kterou chce dostat na úroveň Rakouska a Německa. Zemědělci a potravináři už nemají mít každý týden na farmě jiný kontrolní orgán. Letos vzniknou mechanizmy a příští rok se upraví legislativa.

Produkce potravin ve dvou lidech není sériová nonstop výroba, míní Fuksa. Měkčí podmínky se projeví v tom, že farmář nebude potřebovat tak velkou investici na zařízení pro zpracování mléka nebo masa. Na zařízení mohou zemědělci získat peníze z programu rozvoje venkova.

Prodej ze dvora nabízí stále více zemědělců. Na poptávku, která roste, pružně zareagovali, poznamenal ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý. V Plzeňském kraji takto funguje přes 20 farem. V 19 mléčných malovýrobnách, převážně v obcích, si mohou lidé koupit syrové mléko přímo na dvoře. Nejvíce jich je v okrese Plzeň-jih a na Klatovsku, což jsou tradiční agrární okresy.


Zdroj: ČTK, 14. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:22