Agris.cz - agrární portál

Cizinci nebudou další tři roky moci kupovat půdu na Slovensku

15. 4. 2011 | ČTK

Cizinci nebudou moci další tři roky kupovat zemědělskou a lesní půdu na Slovensku. S prodloužením zákazu souhlasila Evropská komise. Bratislava chce tímto opatřením chránit domácí farmáře, kteří se obávali masivních nákupů půdy zahraničními investoři.

Slovensko si sedmiletý zákaz nákupu půdy zahraničními fyzickými osobami vyjednalo při vstupu do Evropské unie, požádalo však o prodloužení omezení. Stejný postup zvolily Maďarsko, Litva a Lotyšsko. Česká vláda naopak koncem loňského roku schválila úpravu devizového zákona, která umožní prodej zemědělské půdy cizincům.

Cizinci i navzdory zákazu zemědělskou půdu na Slovensku vlastní. Kupovat ji totiž mohly zahraniční právnické osoby. V zemi podnikají například firmy z Dánska nebo Nizozemska, úřady však nevedou statistiku, kolik půdy vlastní. Slovenští farmáři hospodaří zejména na pronajaté půdě, na její nákup prý nemají dostatek peněz.


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:18