Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy jsou podle prodejců důležité pro odbyt i reklamu

15. 4. 2011 | ČTK

Farmářské trhy mohou být pro regionální producenty nejen novým odbytištěm, ale i reklamou a možností, jak své výrobky lépe propagovat. Liberecké trhy se dnes poprvé otevřely u obchodního centra Forum. Podle producentů jsou podobné akce důležité a jejich zboží se díky nim může rychleji dostat do povědomí lidí, zjistila ČTK mezi prodejci.

"Může to pomoct, samozřejmě. Lidi se vrací k zpátky k tomu, aby jedli zdravé potraviny, ne ty chemické ze supermarketů," poznamenal Petr Zeman. Na trzích prodával několik druhů sýra, který sám vyrábí, udí a nabízí na jarmarcích nebo tržištích. Asi za hodinu od otevření trhů jich už stačil prodat 13.

Obyvatelé krajského města dnes mohli vybírat u dvou desítek stánků s pečivem, uzeninami, sýry či mléčnými výrobky. Nechyběly ani produkty z medu nebo likéry a destiláty.

Podle Aleny Hýblové, která prodávala výrobky Kozí farmy Pěnčín, jsou podobné trhy pro odbyt velmi důležité. "Jezdíme na ně i do Prahy. Dodáváme také do různých kamenných prodejen, ale trhy mají lidi radši, protože si koupí čerstvé," vysvětlila prodejkyně. Podobný názor má i Věra Dušková z Liberce, která na tržišti nabízela med a další včelí produkty. "My doufáme, že se to dostane do povědomí lidí, nebude to jenom reklama, ale půjde to i na odbyt," poznamenala.

Tržiště otevřelo obchodní centrum, podpořilo je i město a také Regionální agrární rada Libereckého kraje. Její místopředseda Robert Erlebach při otevření trhů řekl, že kromě libereckých výrobců a pěstitelů by se na nich mohli objevit i producenti z dalších regionů. Podmínkou však bude to, aby nabízeli zdravé potraviny. "Pro ně je důležité, aby se o nich vědělo, takže věřím tomu, že sem chodit budou a budou to brát i jako reklamu," uvedl Erlebach.

Trhy se zatím budou konat třikrát týdně, v úterý, v pátek a v sobotu, vždy od 08:00 do 13:00. Páteční budou zaměřené zejména na různé regionální výrobky, v úterý a v sobotu na nich bude možné nakoupit hlavně ovoce a zeleninu, ale i květiny.

Počítá se s tím, že se do budoucna rozšíří kapacita trhů i počet dní, kdy se v Liberci budou konat. Mezi stánky už v ranních hodinách panoval čilý ruch. "Je to dobře. Určitě sem budu chodit, když budu mít čas," řekl Jaroslav Fučík, který se přišel na novinku podívat.


Zdroj: ČTK, 15. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:53