Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR výrazně snížily riziko poškozování jihočeských lesů kůrovcem

18. 4. 2011 | Lesy České republiky, s. p.

Množství zpracovaného, kůrovcem napadeného dřeva v lesních porostech na území Jihočeského kraje, spravovaných státním podnikem Lesy ČR, pokleslo v roce 2010 oproti roku předchozímu téměř pětinásobně, o rekordních takřka 80 %. V roce 2010 Lesy ČR v Jižních Čechách zpracovaly pouze 26 600 m3 kůrovcem napadeného dříví, v roce 2009 se přitom jednalo o plných 132 300 m3.

Lesy ČR dlouhodobě praktikují kontinuální dodržování zásad integrované ochrany lesa před kůrovcem. Zvolený postup se jasně vyplácí. Kůrovcová kalamita v lesích spravovaných na území Jihočeského kraje státním podnikem Lesy ČR tak v současnosti nehrozí – kůrovec nikde porosty nerozvrací, lesy zůstávají zelené a nadále plní veškeré funkce ve stejném rozsahu jako doposud,“ konstatuje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR České Budějovice Karel Trůbl.

V rámci boje s kůrovcem instalovaly v roce 2010 Lesy ČR v lesních porostech Jihočeského kraje celkem 100 000 kusů různých druhů lapáků a téměř 6 000 kusů lapačů. „V souvislosti s pozitivním vývojem očekáváme, že letos budeme moci počty obranných opatření oproti předchozím letům mírně snížit,“ doplňuje Karel Trůbl.

Jednou z nejvíce kůrovcem napadených oblastí se v minulých letech stalo území spravované Lesní správou LČR Nové Hrady, která byla nejsilněji poškozena větrnými kalamitami. I tady se stav výrazně zlepšil: loni zde LČR zpracovaly 7 541 m3 kůrovcem poškozeného dříví, což oproti roku 2009 znamená pokles dokonce o 87 %. V lesních porostech spravovaných Lesním závodem LČR Boubín, které se nacházejí v bezprostředním sousedství s lesy na území Národního parku Šumava, se loni objem kůrovcem poničeného dřeva zmenšil ve srovnání s rokem 2009 o 35 %. V roce 2010 se tady zpracovalo 7 500 m3 kůrovcem napadených stromů.

Kvalitně prováděná ochrana lesa proti kůrovcům zabraňující kalamitnímu rozpadu porostů je rovněž jednou z podmínek trvale udržitelného hospodaření dle mezinárodního certifikačního systému PEFC, jehož osvědčení jsou Lesy České republiky, s. p., držiteli.

V Hradci Králové, 18. dubna 2011

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301,

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2011 Mezinárodním rokem lesů (International Year of Forests - IYF). Cílem akcí uskutečněných pod hlavičkou tohoto roku je připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, vliv lesů na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 18. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:50