Agris.cz - agrární portál

Chystá se vývoz velbloudího masa z Austrálie na Blízký východ

18. 4. 2011 | ČTK

Velbloudí maso by se mohlo stát dalším vývozním artiklem Austrálie, pokud egyptskému obchodníkovi vyjde plán vybudovat na jihu země jatka a továrnu na zpracování masa. Záměrem Madžída Ašrama není jen dodávat maso z volně žijících velbloudů na zahraniční trhy, napsala dnes agentura Reuters. Chce také odlehčit australskému vnitrozemí, kde se velbloudi přemnožili a ničí vegetaci.

"Velbloudí maso je oblíbená poživatina na Blízkém východě, v severní Africe a v Evropě a Austrálie má zdroje k tomu, aby zásobovala masem lidi, kteří ho mají rádi," tvrdí Ašram.

Velbloudi nejsou původní australský druh. Na kontinent je zavlekli v polovině 19. století průzkumníci, kteří je používali jako dopravní prostředek k překonání pouští. Velbloudi se však bez přirozených nepřátel v australské přírodě přemnožili. Na třech milionech kilometrů čtvereční jich v australském vnitrozemí ve volné přírodě žije asi milion. Jejich populace každých devět let vzroste na dvojnásobek a v odlehlých končinách s jedinečnými ekosystémy ročně způsobí škody za deset milionů australských dolarů (178 milionů korun). Federální vláda loni začala počet velbloudů regulovat. Podle serveru news.com.au se na velbloudy střílí z vrtulníků a těla se v přírodě nechají rozložit.

Ašram však soudí, že je lepší ponechat velbloudy k dalšímu zpracování. Ve městě Port Pirie ve státě Jižní Austrálie chce vybudovat jatka, která by se eventuálně mohla stát největším takovým zařízením na kontinentu. Porazit by se tu mohlo 100.000 kusů ročně; kromě velbloudů také kozy nebo osli. Zvířata mají dodávat najatí naháněči.

Divoce žijící velbloudi se živí hlavně trávou, kterou spásají, a na trhu by podle Ašrama jejich maso mohlo platit za "bio" alternativu k masu z farem a velkochovů. Pokud plán dokáže realizovat, mohl by velbloudí maso začít vyvážet již příští rok.


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 01:14