Agris.cz - agrární portál

Počasí zatím zemědělcům na jižní Moravě při jarních pracích přeje

19. 4. 2011 | ČTK

Jarní práce na polích, které se už na mnoha místech v Jihomoravském kraji chýlí ke konci, zatím podle zemědělců a zástupců agrárních komor pokračují bez problémů. Příchod jara byl zatím pro jarní osev příznivý. Podle zemědělců to zatím vypadá na to, že letos by oproti minulému katastrofálnímu roku mohla být dobrá i úroda meruněk a broskví.

"Škody na ozimech a vinohradech jsou po zimě minimální," řekl ČTK předseda okresní agrární komory v Hodoníně Petr Chaloupka, který sám hospodaří na stovkách hektarů půdy. "Výsev jařin - ječmene i kukuřice - už nyní v podstatě končí, běžně se přitom končí až k 1. květnu. Normálně zemědělci pořád 'bečí', teď si ale opravdu nemáme na co stěžovat," dodal Chaloupka.

Podle něj zatím slibně vypadá i budoucí sklizeň meruněk a broskví. "Přálo nám počasí, meruňky už odkvetly. Pokud plody, které jsou o trochu víc mrazuvzdornější než květy, nezmrznou během května, máme vyhráno," dodal.

Loňská úroda většiny druhů ovoce na jihu Moravy byla horší než v roce 2009, sklizené plody byly i méně kvalitní. Nejhůře na tom byli právě pěstitelé meruněk. Za podprůměrnou úrodu mohlo především špatné počasí.

Na to si ale letos na jaře nemohou stěžovat zemědělci ani v okrese Brno-venkov. "Je příznivé počasí, sice ještě jsou noční mrazíky, ty ale teď přestávají," uvedl Bořek Severin, který hospodaří ve společnosti Agria Drásov u Brna. "Jařiny už jsou vysety, provádí se ošetřování obilovin proti plevelům, přihnojuje se," dodal.

"Větší problémy zemědělci nemají, jarní práce už finišují," souhlasila ředitelka agrární komory v Blansku Marcela Pokorná.

Loňská sklizeň obilí v Česku dosáhla 6,88 milionu tun a byla o 12,2 procenta nižší než v roce 2009. Téměř o desetinu méně než předloni sklidili zemědělci také olejnin.


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 20:07