Agris.cz - agrární portál

Po skokovém růstu cen skupují Poláci cukr v Česku

19. 4. 2011 | Mladá fronta Dnes

Poláci brali české obchody útokem na začátku devadesátých let. Jezdili pro nedostatkové a výrazně levnější potraviny, například maso, cukrovinky nebo čokoládu. Teď se však začínají vracet. Kvůli skokovému zdražení cukru v Polsku ho skupují v českých příhraničních oblastech.

V Polsku se během velmi krátké doby cena cukru téměř zdvojnásobila i na více než čtyřicet korun za kilo. Toho využívají překupníci, kteří nakupují cukr ve velkém levně za hranicemi a prodávají jej pekárnám, cukrárnám, ale i jednotlivcům ve své domovině. Nejdříve se vydali směrem na Západ, do východních zemí Německa, nyní berou útokem i supermarkety v blízkosti česko-polské hranice.

"Zákazníků z Polska přibylo. Je tomu asi tak měsíc. Určitě je za tím cena, řekla bych, že u nás je cukr levnější tak o deset korun, většinou o více," popsala prodavačka českotěšínské jednoty COOP, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Podle serveru dlahandlu.pl, který monitoruje maloobchodní ceny v Polsku, se cena za kilo cukru v některých regionech a obchodech vyšplhala až na 6,89 zlotého, tedy 42 korun. Průměrná cena se drží okolo pěti zlotých, tedy 30 korun. V Česku se přitom průměrná cena cukru pohybuje kolem 19 korun, v akcích ho je možné nakoupit i za 13 korun.

"Někteří prodejci jezdí dokonce skupovat cukr do prodejen více vzdálených od hranic," uvedla Dana Dvořáková, mluvčí společnosti Ahold, která v Česku provozuje síť prodejen Albert.

Zvýšený zájem Poláků o český cukr potvrzují také v Tesku nebo Lidlu. "V porovnání s jinými regiony jsme zaznamenali dvojnásobný nárůst prodeje cukru v našich obchodech poblíž polských hranic," potvrzuje mluvčí Teska Eva Karasová. Obchodníci proto přistoupili k navýšení dodávek cukru do prodejen.

Ve východních zemích Německa, kde až 40 procent cukru skoupí Poláci, museli obchodníci sáhnout k mnohem radikálnějším opatřením. Skupina Rewe, která vlastní síť obchodů Billa a Penny market, i společnost Schwarz s Kauflandem a Lidlem už v některých regionech omezily množství cukru, které si může jeden zákazník z prodejny odnést, na dvě, pět, v nejlepším případě osm balení.

Poláci vyhnali ceny nahoru i "syslením"

Podle Katarzyny Guzenda z Německo-polského spotřebitelského informačního centra může za vzniklou situaci cukerní reforma z roku 2006, která omezila produkci cukru v EU. V Polsku museli snížit roční produkci na 1,6 milionu tun, tedy o 200 tisíc tun méně, než je tamní spotřeba. Reforma původně počítala se zaplněním výpadku dovozem z Brazílie, Austrálie nebo Indie. Špatná úroda však vedla k nedostatku cukru a růstu cen na burzách.

To je ovšem jenom jeden z důvodů vysokých cen v Polsku. Poté, co začal cukr v obchodech zdražovat, vypukla mezi Poláky panika a začali hromadně nakupovat cukr do zásoby. "Syslími nákupy" pak vyhnali ceny ještě více nahoru.

Zatím není jasné, jaký vliv bude mít polská poptávka na český trh. Také tuzemské cukrovary musely snížit svou produkci. Podle ČSÚ činí roční spotřeba cukru v České republice zhruba 380 tisíc tun, výrobní kvóta stanovená pro Česko je 372 tisíc tun.

"Cukrovary v České republice vyrobily přidělenou kvótu, a dokonce i něco navíc. Pokud by tedy záleželo jen na nás, cukru bychom měli dostatek. Bohužel, Evropská unie jako celek je po reformě cukerného pořádku skutečně deficitní," uvedl Jakub Hradiský ze společnosti Cukrovary a lihovary TTD, která je největším výrobcem cukru v Česku. Podle něj jsou cukrovary schopny dodávky plnit a případná omezení jsou jen na obchodnících.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 19. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:09