Agris.cz - agrární portál

Sezona a sklizeň bílého chřestu na Mělnicku začala

19. 4. 2011 | ČTK

Sezona a sklizeň bílého chřestu v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začala. Výhonky této královské zeleniny se budou sklízet denně až do konce června, řekl ČTK Michal Červenka, agronom nizozemské společnosti Bohaemer Spargel Kultur, která chřest na polích v Hostíně u Vojkovic pěstuje. Letos připravuje novinku, zelený chřest.

Po vzorů Němců, kde je "špargl" nejoblíbenější zeleninou, si i Češi už mohou svazek bílého chřestu koupit přímo z pole od zemědělců. Možné to je každý den do 07:00 do 17:00, stačí zajet do areálu hostínských rolníků. Letos stojí kilogram od 100 do 150 korun, podle jakosti. Čerstvě ořezaný chřest se musí nejprve omýt a chladit v ledové vodě, aby si dlouho udržel bílou barvu.

Jedna z prvních zelenin, která se na jaře objevuje, se pěstuje pod plachtami. Bohaemer Spargel Kultur pěstuje chřest na výměře 110 hektarů, zelený chřest zabírá menší plochu, 15 hektarů. "Ročně vyprodukujeme 500 až 600 tun bílého chřestu," uvedl Červenka. Firma chřest zpracovává, balí a posílá zákazníkům.

Tuzemský prodej chřestu rok od roku stoupá, většina produkce jde ale stále na vývoz. V Čechách zůstává maximálně 25 procent. Společnost chřest v Hostíně u Vojkovic pěstuje už od roku 1995.

Pěstování "šparglu" není jednoduché. Tři roky trvá, než ze semínka na poli vyroste sazenice. Po vysázení sazenic se chřest celé další dva roky jenom ošetřuje. Menší úrodu může dávat druhým rokem. Při dobrém ošetřování husté keříčky vytvoří mohutný systém dužnatých kořenů prorůstajících do dvoumetrové hloubky.

Půda, do níž se chřest od poloviny března vysazuje, musí být lehká, písčitá a obsahovat mnoho humusu. I za jediný den pak může rostlinka povyrůst o sedm centimetrů. Doba pěstování lahůdkové zeleniny v takto připravené zemině by se však prý měla omezit na osm sezon.

Nejnáročnější je sklizeň, chřest se sklízí ručně pomocí speciálních sklizecích nožů. Pak se ukládá do hliníkových bedniček, zkracuje na stejnou délku a putuje do haly na třídicí linku. Když je přes den hodně teplo, začíná se sklízet už v 5:00, aby po poledni bylo sklizeno. "Chřestu se nesmí příliš otevírat hlavičky, z pohledu konzumenta je to nežádoucí a kvalita pak klesá," vysvětlil agronom. V sezoně pracuje na chřestové farmě až 250 brigádníků.

Mimo jedinečných gastronomických kvalit má prý chřest i výjimečné zdravotní účinky. Chřestu se přisuzují omlazující a regenerační účinky, někdy bývá dokonce považován za afrodiziakum. Vše to souvisí s vysokým obsahem důležitých vitaminů a minerálů.


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:15