Agris.cz - agrární portál

Zlínský kraj rozdělí mezi včelaře dvakrát víc než dříve

20. 4. 2011 | ČTK

Zlínskýkraj rozdělí mezi stovku začínajících včelařů jeden milion korun. Podpora je oproti minulým letům zhruba dvojnásobná, podobně se navýšil počet žadatelů, kteří peníze na pořízení nezbytného vybavení obdrží. Jedním z důvodů je i to, že hejtmanství zrušilo podmínku, kdy se o podporu mohli hlásit jen zájemci do 50 let. Novinářům to dnes řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

"Je to samozřejmě účelová dotace na nákup včelstev, na nákup nástavkových úlů a podobně, případně ochranných prostředků, jako je síťka. Myslím si, že za tu dobu jsme již poměrně dost včelařů podpořili, na druhou stranu nám jich čím dál více ubývá. Takže se snažíme to podporovat a zřejmě i v příštím roce půjdeme stejnou cestou jako tento rok," poznamenal Mišák.

Chov včelstev má velký význam pro rostlinnou výrobu, zásadní vliv má i na ochranu přírody a krajiny. Program podpory začínajících včelařů funguje ve Zlínskémkraji od roku 2006. Hejtmanství každoročně uvolňovalo pro tyto účely více než půl milionu korun, až loni podpora klesla na 497.600 korun, které si rozdělilo 54 žadatelů.

Kromě pořízení zdravého včelstva jsou peníze určeny také na nákup moderních nástavkových úlů, které umožňují snadnější ošetřování včel a eliminaci možných příčin moru včelího plodu a dalších onemocnění, jež způsobují nejrůznější parazité.


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:58