Agris.cz - agrární portál

Znojemští vinaři rozhodovali o počtu vzorků se značkou VOC

21. 4. 2011 | ČTK

Znojemští vinaři potřetí rozhodovali o počtu vzorků vín, která vyšlou na trh s unikátní značkou VOC. Na Znojemsku si jako jediní v zemi sami určují, která vína splňují podmínky originální certifikace. Letos vinaři přihlásili 31 vín, uspělo jich 25. Loni procesem zatřídění prošlo 27 vzorků z 45. ČTK to řekl předseda VOC Znojmo František Koudela.

Vína VOC Znojmo nenesou klasické označení podle kvality hroznů při sklizni, ale podle místa původu. Na etiketách neuvádí jakostní zařazení ani přívlastek. Podobný systém funguje už desítky let například ve Francii nebo Itálii. V Česku platí pouze na Znojemsku, před dvěma lety jej povolilo ministerstvo zemědělství.

Vinaři své produkty zatřiďují podle souboru 13 podmínek. Povoleny jsou pouze odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuveé, tedy ty, které jsou pro danou oblast typické. "Vína v naší podoblasti jsou vysoce aromatická. Spotřebitel se díky značce VOC lépe orientuje," uvedl Koudela.

VOC Znojmo sdružuje dnes 15 vinařských firem, původně jich bylo 13. "Jsou mezi nimi velké firmy i menší vinaři, kteří dělají menší šarže," uvedl Koudela. Podle něj se "samospráva" vinařů osvědčuje. O zatřídění vín rozhoduje komise degustátorů. Každý její člen dává jednotlivým vínům pozitivní nebo negativní hlas. Víno musí získat nadpoloviční většinu pozitivních hlasů.

Označování vín podle místa původu, neboli terroir, se běžně používá především v jižních vinařských zemích, jako je Francie nebo Itálie. Vína z konkrétní oblasti mají specifickou charakteristiku danou geologickým podložím, půdou, polohou vinic, počasím a vysázenými odrůdami.


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:19