Agris.cz - agrární portál

Z Masarykova lesa na sever od Brna vznikl lesnický park

24. 4. 2011 | ČTK

Z Masarykova lesa, který se táhne na sever od Brna, dnes vznikl lesnický park. S iniciativou na změnu statutu přišla Mendelova univerzita v Brně, které 10.200 hektarů lesa patří a obhospodařuje je. Podle Pavla Mauera, zástupce ředitele Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP), má změna deklarovat mimořádné hodnoty lesa, který je jedním z největších souvislých lesních porostů na Moravě. Pro návštěvníky Masarykova lesa se prý návštěvní řád nemění. "Lesnický park si dává za cíl uchování toho, jak se s ním po desetiletí přírodě blízce hospodařilo, a případně ještě ochranu posílit," uvedl Mauer.

Masarykův les se táhne na sever od Brna. Tvoří jej i Chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras. Les loni v létě výrazně poničila větrná smršť, kvůli které museli lesníci vytěžit a zpracovat přibližně 60.000 metrů krychlových dřeva. Vstup do lesa byl dočasně pro návštěvníky zakázán.

Vzniklé holiny - téměř 70 hektarů - byly z větší části zalesněny už loni na podzim. "Zbytek se dolesňoval k jaru, práce už jsou dokončeny," dodal Mauer.

Podle aktivisty Petra Jelínka z Leso-ochranářské skupiny Brno prý ale lesníci holiny osázeli především smrkovými monokulturami, které jsou méně odolné vůči bouřím. "Lesníci ŠLP hospodaří sice většinou přírodě blízkým způsobem, nicméně zde u Útěchova a Soběšic vysadili na kalamitní holiny opět monokultury. To není správné, právě kalamity nám stále a znovu ukazují, že domácí listnáče odolávají lépe," uvedl Jelínek. S tím ovšem Mauer nesouhlasí, podle něj byly při osazování více než z poloviny použity listnaté stromy.

Lesní pozemky Masarykova lesa vytvářejí souvislý komplex bezprostředně navazující na severní okraj Brna, který sahá až k Blansku. Lesy se nacházejí v nadmořské výšce 200 až téměř 600 metrů, převládají smíšené porosty.


Zdroj: ČTK, 24. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:19