Agris.cz - agrární portál

V Číně objevili v bývalé výkrmně prasat výrobnu mouky z náhražek

22. 4. 2011 | ČTK

Čínské úřady provedly razii v bývalé výkrmně prasat, kde objevily výrobnu falešné mouky ze sladkých brambor. Firma svůj výrobek inzerovala jako delikatesu a denně jí vyrobila až tunu. Místo sladkých brambor ale používala jen levné náhražky a k nim přidávala inkoust a parafin.

Výrobna byla v jihočínském městě Čou-šan v provincii Kuang-tung, která v posledních letech zažívá nebývalý rozmach. Podle agentury Reuters je to zatím nejnovější skandál kolem výroby potravin, kterých už měla Čína v poslední době několik. Produkt, který výrobna od února dodávala na trh, byl podle státní tiskové agentury Nová Čína toxický. Zatím ale není známo, zda si konzumací výrobku někdo přivodil zdravotní problémy, ani to, jestli byl v souvislosti s případem někdo zadržen či obviněn.

Mouka ze sladkých brambor se v Číně používá hlavně při výrobě nudlí, může se ale používat i ke zjemnění masa. Výrobce falešnou mouku prodával jako "lahodnou čistou mouku ze sladkých brambor" a vydával ji za specialitu ze sousední provincie Chu-nan.

Čínský potravinářský průmysl se v posledních letech dočkal více skandálů. Například v roce 2008 se na trhu objevilo sušené mléko s obsahem melaminu, což je zakázaná chemická látka. Šest dětí tehdy po konzumaci mléka zemřelo, zhruba 300.000 jich onemocnělo.


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:28