Agris.cz - agrární portál

Okolí pralesa Polom na Chrudimsku se přiblíží původní podobě

26. 4. 2011 | ČTK

Nejbližší okolí unikátního pralesa v přírodní rezervaci Polom u Trhové Kamenice na Chrudimsku se postupně přiblíží původnímu přírodnímu stavu. Do smrkových monokultur bude vysazeno téměř 25.000 jedlí, buků a javorů klenů. Umožní to zachování vzácných organismů, které v pralese žijí, řekl ČTK vedoucí pardubického pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina.

"Řada druhů je vázaných na původní bukojedlové lesy. Výsadbou se rozšíří podmínky pro jejich přežití," uvedl Peřina.

Vlastní rezervace má rozlohu 20 hektarů, v nejbližším okolí bylo v minulých letech rozšířeno její ochranné pásmo na současných 55 hektarů. Smrkové monokultury by se měly postupně převést na les blížící se druhovým složením a strukturou lesu přirozenému a vytvořit předpoklady pro zachování ostrůvku divoké přírody i pro budoucí generace. V rezervaci je téměř bezzásahový režim, přírodní procesy v ní běží s minimálním vlivem lidské činnosti, což umožňuje existenci některým organismům, které v hospodářských lesích šanci k životu nemají. V pralese hnízdí v dutinách stromů holub doupňák, na trouchnivějících jedlích roste bizarní houba korálovec jedlový, žije tam i světélkující žížala podhorská.

Historie pralesa s divoce ponurou krásou sahá do druhé poloviny 19. století, kdy byla v rámci auerspergského panství část tamních porostů vyčleněna jako takzvaný dekorační les. Jedle však v 70. a 80. letech minulého století značně poškodily imise a kyselé deště.

Mimo přírodní rezervaci se letos na dalších místech v CHKO Železné hory vysází dalších 10.000 sazenic. Peníze na obě výsadby, kolem 700.000 korun, poskytl jeden z mobilních operátorů.


Zdroj: ČTK, 26. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:50