Agris.cz - agrární portál

Antimonopolní úřad prošetřuje vstup Babiše do oblasti lesnictví

28. 4. 2011 | Týden

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat vstup skupiny Agrofert do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Zahájil správní řízení týkající se akvizice firem ze skupiny Wotan, která je významným hráčem v této oblasti.

Skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše kupuje 80procentní podíl v českobudějovických společnostech Wotan Forest, a. s., Wotan Forest Service, a. s. a ve firmě ALFA Plywood, a. s. ze Solnice na Rychnovsku. Agrofert firmy začlení pod společnost AGF Wood, a.s., která návrh na povolení fúze na ÚOHS podala.

Antimonopolní úřad se bude ve správním řízení zabývat zejména oblastí prodeje a zpracování surového dříví, produkce řeziva, prodeje sypaných materiálů (štěpka, piliny), komplexních lesnických služeb a prodeje překližek. Ve většině případů rozhoduje v třicetidenní lhůtě.

Fúzi může povolit bez podmínek, s podmínkami nebo zakázat. Akvizice Agrofertu ÚOHS posuzuje často. Letos například povolil převzetí zemědělského podniku AGRO Jevišovice. ÚOHS dal také souhlas ke dvěma akvizicím v oblasti výroby masa. Agrofert kupoval Animalco a Procházka holding.

Úřad už prověřoval fúzi s Agropolem

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni dokončil akvizici největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi. Úřad fúzi prošetřoval několik měsíců. Nakonec ji povolil s podmínkami.

Agrofert musel odprodat sedm společností jak ze skupiny Agrofert, tak Agropolu, působících v pěti krajích ČR. Agrofert podmínky rozhodnutí ÚOHS splnil. Které firmy odprodal ÚOHS neuvedl s odkazem na obchodní tajemství.

Pro skupinu Agrofert znamená aktuální akvizice vstup do nového odvětví a rozšíření dosavadních aktivit, které byly zaměřeny převážně na chemický průmysl, zemědělství a potravinářství. Babiš chce v lesnictví vybudovat významnou českou skupinu. Dosáhnout toho chce investicemi do skupiny Wotan, případně také prostřednictvím dalších akvizic.

Skupina Wotan se kromě lesnictví a těžby a zpracování dřeva zabývá poskytováním lesnických služeb, dopravou dřeva nebo truhlářskou výrobou či výrobou překližek. Agregované tržby těchto společností za loňský rok dosáhly přibližně dvou miliard korun.

Nekonsolidované tržby skupiny Agrofert Holding loni podle předběžných výsledků klesly na zhruba 132 miliard korun. Výsledek zahrnuje hospodaření 150 firem. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.


Zdroj: Týden, 28. 4. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 12:42