Agris.cz - agrární portál

Hřebčín v Topoľčiankách vyhledávají chovatelé a fanoušci koní

9. 5. 2011 | ČTK

Nejen chovatele a příznivce koní láká už dlouhá léta národní hřebčín ve slovenském městečku Topoľčianky. Turisté si zde mohou prohlédnout chovaná plemena, jízdárnu, unikátní hipologické muzeum anebo se v blízkém parku nechat svézt ve dvojzápřahu. Letos v létě hřebčín, který stojí v těsném sousedství loveckého zámečku - letního sídla všech československých prezidentů, oslaví 90. výročí svého založení.

Topoľčianské středisko patří na Slovensku k těm s delší historií, v Evropě se naopak řadí spíše k mladším; nejstarší hřebčín, který byl oficiálně založen v roce 1579, leží v Kladrubech nad Labem na východě Čech.

Hřebčín v Topoľčiankách však podle jeho ředitele Michala Horného patří k nejvýznamnějším. "Zejména počtem koní a počtem chovaných plemen patří mezi největší v Evropě, protože průměrný stav koní je 550 a pět čistokrevných plemen - to nechová žádný hřebčín," řekl ČTK.

Zájemci mohou v městečku nedaleko Nitry vidět plemena slovenského teplokrevníka, lipicánů, huculů i arabská plemena. Právě lipicáni jsou chloubou hřebčína - tito koně mnozí odborníci považují za nejkrásnější na světě, navíc jsou prý učenliví a vytrvalí.

Lipicána z hřebčína dostala symbolicky darem i britská královna Alžběta II. při své návštěvě Slovenska v roce 2008. Kůň však zůstal Topoľčiankách, panovnice si s sebou do vlasti odvezla pouze album s jeho fotografiemi. Hřebec Maestoso X-38, který má již 12 potomků, se nyní chystá na světový šampionát, zájemci ho však mohou ve stájích vidět. "V současnosti je v intenzivní přípravě, absolvoval několik závodů a splnil kvalifikační kritéria pro mistrovství světa dvojzápřahů ve Francii letos v srpnu," uvedl Horný.

Hřebčín, který ročně navštíví asi 50.000 lidí, zájemcům letos nabídne tři dostihy, mistrovství Slovenska v drezuře koní, soutěž v akrobatickém cvičení na cválajícím koni anebo vytrvalostní závody. Největší akcí bude začátkem srpna oslava kulatého výročí založení střediska, zúčastní se jí také hřebčíny z dalších evropských zemí. "Bude to taková směs všeho, co ke koním patří," uvedl Horný.

Na své si zde mohou přijít také snoubenci, kteří by se v den svého sňatku chtěli podobně jako princ William a Kate Middletonová provézt ve svatebním kočáru taženém čtyřmi koni. Za hodinovou jízdu přímo v Topoľčiankách zaplatí 300 eur (7250 korun), romantická projížďka mimo město vyjde na 700 eur (17.000 korun).

Topoľčianky byly v minulosti oblíbeným místem odpočinku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který byl velkým milovníkem koní a dobrým jezdcem. V místním zámečku hlava státu trávila volné chvíle s rodinou a hostila tam i spisovatele Karla Čapka. V muzeu koní v hřebčíně je vystaven i Masarykův dvoumístný kočár, v němž se prezident vozil.


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:26