Agris.cz - agrární portál

EU zvýšila produkci mléka i jeho export

9. 5. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

K dalšímu zvýšení dodávek mléka do mlékáren v Evropské unii došlo i v měsíci březnu. Podle prvních odhadů ZMB (Zentrale Milchmarkt Berichterstattung, Ústřední tržní zpravodajství se sídlem v Berlíně) bylo v porovnání s předchozím měsícem v průměru dodáno o 2,8 % mléka více. Nadprůměrné dodávky mléka byly především ve Francii, Irsku a ve Velké Británii.

V první čtvrtletí letošního roku bylo množství dodaného mléka v meziročním srovnání vyšší o 2,8 %, ale pouze o 1,5 % vyšší v porovnání se stejným obdobím roku 2009. V kvótovém roce 2010/2011 bylo dodáno o 2,2 % mléka více než v předchozím kvótovém roce. ZMB odhaduje, že v EU nebude využito přibližně 6 % mléčné kvóty s významnými rozdíly mezi jednotlivými členskými zeměmi.

Evropský mlékárenský průmysl exportoval v roce 2010 mléčné výrobky v hodnotě 7,13 mld. €, což je o 37,5 % více než v roce předchozím. Zvýšení obratu bylo výsledkem jak vývozu většího množství výrobků, tak také vyšších cen. Na deset největších odběratelských zemí připadla více než polovina celkového obratu a na dvacet největších více než dvě třetiny.

Nárůst obratu na jednotlivých trzích byl velmi odlišný, u všech 20 nejvýznamnějších odběratelských zemí ale byl zaznamenán nárůst. Pouze u málo zemí došlo k poklesu.

Největší trhem bylo stejně jako v roce předchozím Rusko s výrazně nadprůměrným indexem nárůstu ve výši 82,9 %. Podíl Ruska na celkovém obratu ze třetích zemí vzrostl z 12 % (2009) na 16 %. To znamená, že přibližně každé šesté exportní euro bylo získáno v Rusku.

Druhým největším odběratelem mléčných výrobků byly Spojené státy, ale jen s podprůměrným indexem nárůstu ve výši 9,6 %. Ještě větší než v Rusku byl nárůst odběru mléčných výrobků v Alžírsku, které se před Švýcarskem umístilo na třetím pořadí. Hodným povšimnutí byl nárůst také v Indonésii, Ománu a Jižní Koreji.

EU: Mehr Milch, mehr Export

[2011-05-06], www.topagrar.com


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 9. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:32