Agris.cz - agrární portál

V Čechách pomrzla většina hroznů

12. 5. 2011 | E15 on line

Mráz, který před týdnem udeřil zejména v západní polovině republiky, způsobil vinařům a pěstitelům ovoce v Čechách škody v řádech desítek milionů korun. Na většině vinic v Čechách mráz zničil sto procent hroznů, takže značná část vinařů nebude moci vyrábět víno ze svých hroznů a bude je muset draze nakoupit jinde. Ovocnáři pak hovoří o největších škodách za posledních 20 let, na některých místech i za půlstoletí.

„Po loňské bídě, kdy byla úroda velmi špatná a vinaři mají málo vína, letos nesklidí skoro nic,“ řekl deníku E15 předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka. „Máme 80 procent vinic mrtvých, úroda bude tak 10 procent (proti loňsku). To jsou ztráty za 15 milionů, to nám nikdo nedá,“ řekla deníku E15 jednatelka Českého vinařství Chrámce Kateřina Kafková.

„Fatální škody budou na třešních, rybízu, jahodách, švestkách, částečně to zasáhlo jabloňové sady. Pamětníci tvrdí, že tak rozsáhlé škody nezažili,“ řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Řada pěstitelů bude mít podle něho existenční potíže. Důvodem je mimo jiné to, že na ovoce s výjimkou jablek a jahod neposkytuje žádná z pojišťoven komerční pojištění. Ztráty jim tak nenahradí.

Škody odhaduje šéf ovocnářů nejméně na desítky milionů korun, ale možná i více. Jejich konkrétní výši zatím unie neumí vyčíslit. Meziroční propad úrody dosáhne zřejmě několik desítek procent. Při úvahách, jak ztráty a škody nahradit, se nejspíše spojí s vinaři a dalšími, kteří škody v souvislosti s mrazem utrpěli také.

Vinaři se spolupráci bránit nebudou. „Nevíme, jestli vinařům někdo pomůže. Chápeme, že situace ve státě je finančně napjatá, ale vinaři by potřebovali půjčit peníze. Budou si muset koupit hrozny, aby měli alespoň nějaké víno, když ne vlastní,“ podotkl Čábelka. Podle něj je jen pár míst v Čechách, kde mráz nenadrobil příliš škody, například v pražské vinici na Grébovce žádné a v Tróji pomrzla jen čtvrtina. Mráz se vyhnul i jižní Moravě, z níž pochází drtivá většina hroznů v Česku. „Na Moravě to zasáhlo jen pár lokalit tak ze 30 procent. V celkovém kontextu je to málo a nebude to mít na Moravě vliv,“ řekl deníku E15 tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Počasí potrápilo vinaře i ovocnáře už loni a předloni. Loňská sklizeň vinných hroznů byla kvůli deštivému květnovému počasí způsobujícímu plísně nejnižší od roku 1999. Podle statistického úřadu vinaři sklidili loni 45 900 tun hroznů, což je meziroční propad o třetinu. Ze stejných důvodů loni klesla úroda ovoce meziročně o 32 procent na 120 tisíc tun a byla nejnižší za posledních 20 let. Předloni pak značnou část úrody ovocnářů poškodilo krupobití.


Zdroj: E15 on line, 12. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:37