Agris.cz - agrární portál

Včely si letos vedou nadějně

12. 5. 2011 | Haló noviny

Letošní počasí zatím včelám svědčí, přes zimu uhynulo jen minimum z nich a včelstva jsou ve velmi dobrém stavu.

Sdělil to místopředseda Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslav Peroutka. Jaká bude letošní produkce medu, však prý rozhodne zejména počasí v následujících šesti až osmi týdnech.

»Letošní zima byla pro včelařství velmi příznivá, ty ztráty byly úplně minimální,« uvedl Peroutka. Výši ztrát neupřesnil, dodal však, že včelaři považují za přirozené, pokud přes zimu uhyne maximálně deset procent včel. O vitalitě včel svědčí podle něj fakt, že někde se již začaly rojit o několik týdnů dříve, než tomu obvykle bývá. Mírné komplikace včelařům způsobil pouze návrat mrazů v minulém týdnu, kdy pomrzly některé kvetoucí rostliny.

Čeští včelaři loni na podzim zazimovali přibližně 528 000 včelstev, o 31 000 více než o rok dříve. Počet včelstev tak již mírně překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy včel v roce 2008. Podle Peroutky lze očekávat, že včelstev bude i letos přibývat. V minulosti tuzemští včelaři chovali až 800 000 včelstev.

Většinu v České republice vyprodukovaného medu prodávají včelaři přímo ze dvora zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převládají dovážené medové směsi. Spotřeba medu v ČR se dlouhodobě pohybuje kolem půl kilogramu na osobu ročně.

Na začátku letošního roku se světlé medy prodávaly v průměru za 110 až 120 korun za kilogram, tmavý med zůstával dražší a k dostání byl za cenu kolem 150 korun za kilogram.


Zdroj: Haló noviny, 12. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:38