Agris.cz - agrární portál

Fuksa: Farmářský trh by do budoucna měl mít každý okres

13. 5. 2011 | ČTK

Farmářské trhy by do budoucna měly být minimálně v každém okresním městě. Při slavnostním otevření nového farmářského tržiště František v Praze 1 to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Farmářské trhy, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své zboží, se počínaje loňskem staly doslova hitem. V ČR funguje už více než stovka těchto trhů, převážně ve velkých městech, zhruba čtvrtina tržišť je v Praze.

"Farmářské trhy začaly v Praze, postupně se rozšiřují do celé republiky. Naším cílem je, aby minimálně v každém okresním městě takové trhy probíhaly," uvedl ministr. V Česku je v současné době 76 okresů. Fungování trhů je podle Fuksy přínosem jak pro zákazníka, tak pro dodavatele. Pro dodavatele znamená možnost zviditelnění se i přidání další přidané hodnoty ke své produkci."My jako zákazníci máme báječnou alternativu k supermarketům, protože nakupujeme něco, co je v malých šaržích, co je kvalitní," poznamenal ministr.

Fuksa dnes také zopakoval, že do konce května má být hotov kodex pro prodejce na farmářských trzích. Na jeho vytvoření MZe spolupracovalo s nevládními organizacemi, samotnými farmáři i organizátory trhů.

Trhy by tak již brzy měly mít možnost získat vlastní logo, které bude dokládat kvalitu a čerstvost zboží na takto značeném trhu. V některých případech totiž prodejci klamali zákazníky. Na trzích nabízeli zboží, které předtím pořídili ve velkoobchodě či supermarketu, a vydávali je za čerstvý výrobek přímo od pěstitele či regionální specialitu.

Jednou z pravděpodobných variant je také vznik Asociace pořadatelů farmářských trhů, která by například určovala provozní řád tržiště. Fungovala by také jako zdroj informací pro farmáře a organizátory a také by osvětově působila na zákazníky. Trhy obnovují v ČR téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Jejich sortiment je do velké míry ovlivněn ročním obdobím, na němž je závislá především nabídka ovoce a zeleniny. Na trzích jsou k dostání také mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med, pekařské výrobky, květiny, víno či pálenky od tuzemských výrobců. Většina trhů přes zimu nefungovala, jejich sezona se od března znovu postupně rozjíždí a stále přibývají nová místa pro jejich konání.

Zájem farmářů a menších výrobců potravin o přímý prodej výrobků roste, protože za ně dostávají lépe zaplaceno a nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Spotřebitelé pak v neobvyklých způsobech prodeje hledají alternativu k supermarketům, jejichž nabídku někteří z nich kritizují kvůli kvalitě nebo neosobnímu prostředí.

Dnes nově otevřené tržiště František je na náplavce poblíž Čechova mostu. Občanské sdružení Archetyp, které trh pořádá, organizuje již v Praze trhy na dalších třech místech. Trh bude počínaje dneškem otevřen každý čtvrtek od 8:00 do 18:00 nebo vyprodání zásob. Více než tři desítky prodejců zde nabídnou ovoce a zeleninu, bylinky, pečivo, uzeniny, sýry a další výrobky.

Zajímavostí je možnost nechat si nákup dovézt na speciálním motorovém kole, které uveze až 120 kilogramů nákladu. Pořadatelé za 95 korun nabízejí odvoz nákupu do okruhu tří kilometrů.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 06:46