Agris.cz - agrární portál

Ječmen jako energetická rostlina

16. 5. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ozimý ječmen by v budoucnu mohl hrát velkou roli v produkci bioenergie. Zejména v osevních postupech s energetickými rostlinami by mohl být v mnoha oblastech světa alternativou ke kukuřici pro výrobu etanolu. Jako přerušovací plodina v rámci pěstování kukuřice může ječmen díky růstu v zimě redukovat riziko eroze a ztráty živin.

Odborníci z ministerstva zemědělství USA (USDA) použili ječmen k výrobě bioetanolu, zbytky po fermentaci a rozřezaná sláma posloužily jako substrát pro biopalivo druhé generace. Zbytky z tohoto procesu je možné zužitkovat jako efektivní půdní hnojivo.

Tzv. bioolej je vyráběn tepelným rozkladem fermentačních zbytků a rozřezané slámy. Po intenzivním zahřátí na 400 až 550 °C bez přístupu kyslíku vzniká viskózní kapalina, která obsahuje mezi 50 a 65 % energetického obsahu nafty. Podle výsledků výzkumu jeden kilogram zbytků substrátu a sláma z ječmene produkují více než půl kilogramu biooleje.

Finální produkt je vhodný jako topný olej. Může být snadno transportován a rafinován na velmi kvalitní automobilový olej. Vedlejší produkt zpracovatelského procesu je v USA označován jako biouhlí. Zlepšuje akumulační schopnost půdy a zabraňuje vymývání živin.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 16. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:12