Agris.cz - agrární portál

Pivovarský svaz: Výroba piva v Česku přestala klesat

16. 5. 2011 | ČTK

Produkce tuzemských pivovarů přestala klesat, vyplývá z čísel, která pivovarníci pravidelně zasílají Českému svazu pivovarů a sladoven. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý, který zastavení poklesu poptávky po pivu přisuzuje zejména návratu turistů do ČR. Za celý loňský rok uvařily členské pivovary svazu o osm procent méně piva než v roce 2009.

Podle Veselého členové svazu, na něž připadá zhruba 90 procent domácí výroby, v dosavadním průběhu roku vyrobili srovnatelné množství piva jako o rok dříve. Pivní trh přitom výrazněji klesal již od roku 2009, kdy se výroba snížila o šest procent. Například v prvních čtyřech měsících roku 2010 byl pokles dokonce vyšší než 10 procent.

"Hlavní naději vkládáme do turistů. Je jich tady daleko více než loni a předloni," uvedl Veselý. "To má bezprostřední vliv na spotřebu," dodal. Podle dřívějších odhadů pivovarníků se zahraniční turisté mohou na tuzemské spotřebě piva podílet až z jedné pětiny.

"Oproti loňskému roku zatím pivovarníkům jarní počasí přeje, výtoče v hospodách podpořilo i tažení českých hokejistů za bronzovou medailí, které také proběhlo většinou ve slunných a teplých dnech, zatímco loňská olympiáda se odehrávala teprve na konci chladné zimy," řekl ČTK mluvčí lídra českého pivního trhu, Plzeňského Prazdroje, Jiří Mareček.

Až o pětinu Prazdroji meziročně vzrostly například prodeje plechovkového piva, o více než pět procent se zatím zvyšuje také prodej nealkoholického piva Birell. "Nicméně stále přetrvává vliv loňského skokového zvýšení spotřební daně, z toho se český pivař ještě úplně nevzpamatoval," mírní optimismus Mareček. Právě zvýšení spotřební daně loni v lednu a následné nucené zdražení zlatavého moku bylo podle pivovarníků hlavním důvodem výrazného loňského poklesu jejich prodejů. "Naše letošní očekávání vývoje trhu jsou pozitivnější než v posledních dvou letech, kdy se trh propadal. Očekáváme, že letos by se měl propad trhu zmírnit či dokonce zastavit," sdělil ČTK mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík. Prodeje společnosti však odmítl blíže komentovat. Podle Barvíka se lidé po dvou letech výrazného poklesu spotřeby piva již nechtějí dál omezovat. Pivovary podle něj navíc spotřebu piva podporují zaváděním nových piv.

Mluvčí zároveň zdůraznil, že je teprve začátek pivovarské sezony, a je tedy brzy na odhady, zda se jedná pouze o dočasné zastavení propadu trhu nebo začátek dlouhodobého trendu. "První skutečně relevantní úvahy mohou přijít nejdříve po jejím skončení, čili na podzim," poznamenal.

Podle vyjádření agentury CzechTourism z minulého týdne je krize cestovního ruchu, která začala v roce 2009, pravděpodobně již zažehnána. V letošním roce je celosvětově možné očekávat zvýšení počtu příjezdů turistů o čtyři procenta, v Česku bude prý nárůst příjezdů obdobný.

Jak vyplývá z čísel Českého statistického úřadu, počet přenocování hostů v tuzemských hromadných ubytovacích zařízeních v prvním letošním čtvrtletí vzrostl meziročně o 6,5 procenta na 7,4 milionu. Celkově přijelo 2,4 milionů hostů, což je o 8,5 procenta více než před rokem. Zahraničních turistů přibylo sedm procent, domácích přijelo o deset procent více.

Členské pivovary Českého svazu pivovarů a sladoven vyrobily v loňském roce 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009. Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Přestože v Česku již několik let klesá spotřeba piva, zůstávají Češi největšími pijáky pěnivého moku na světě. Loňský průměr na hlavu a rok dosahoval 134 litrů, což stále Čechy řadí na první místo před druhé Iry.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:28