Agris.cz - agrární portál

Drůbežářský závod Klatovy měl loni vyšší zisk, tržby i výrobu

19. 5. 2011 | ČTK

Drůbežářský závod Klatovy a.s., druhý největší zpracovatel kuřat v Česku, loni prodal zboží za 1,58 miliardy korun, což bylo meziročně o téměř 150 milionů Kč více. Hrubý zisk podniku se meziročně zvýšil z 59 na 65 milionů korun. Loňská čísla jsou velmi úspěšná, protože veškeré náklady včetně nakupované suroviny šly loni nahoru, řekl ČTK generální ředitel David Bednář.

"Nárůst zisku jsme dosáhli řadou úsporných opatření. Zvýšili jsme výrobu, tržby i zisk. Největší meziroční nárůst prodeje zaznamenala chlazená drůbež a uzeniny," dodal. Prodej uzenin roste trvale několik let, loni dokončené nové kapacity mají zajistit další posílení.

Podnik loni investoval 70 milionů korun, mírně méně než předloni, hlavně do poslední etapy rozšíření masné výroby, která splňuje veškeré předpisy EU. Další peníze šly do modernizace technologie. Každoroční investice kolem 70 milionů korun se snažíme držet, řekl ředitel.

Drůbežářský závod plánuje letos zvýšit tržby i zisk zhruba o deset procent. Také objem zpracovaných kuřat má být vyšší. "Nákupní ceny loni vzrostly o necelých pět procent. Od konce loňského roku do současnosti se ale zvýšily už o deset procent," uvedl Bednář.

Český trh s drůbežím masem, jehož ceny jsou kolísavé a nepředvídatelné, už několik let silně ovlivňují nízké ceny vepřového masa a levné dovozy mražených kuřat, řízků a stehen hlavně z Jižní Ameriky a chlazené drůbeže z Polska i jiných zemí Evropské unie.

Spotřeba drůbežího masa v Česku zůstává trvale už několik let mezi 26 až 27 kilogramy na osobu, což je slušný evropský průměr. Vývoz podniku, hlavně do Německa loni činil deset procent z prodeje.

Firma v současné době zaměstnává v Klatovech a ve výkrmně v Horšově 480 pracovníků, což je o 50 lidí více oproti konci roku 2009. "Nejvíce jsme jich přijali loni, hlavně do výroby," uvedl ředitel.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:36