Agris.cz - agrární portál

Polská jahoda získává evropské renomé. Kolik by ale měla stát?

20. 5. 2011 | E15 on line

Na pultech polských tržnic se v polovině května objevily první tuzemské jahody. A jako každoročně se jejich cena stala významným společenským tématem. S produkcí dvou set tisíc tun jahod ročně patří Polsko mezi světové jahodářské velmoci. Přesto Poláci na začátku sezony vyhledávají raději červené plody dovážené z ciziny.

Pro srovnání: první jahody letos sklizené v Polsku stály na trhu v přepočtu až 120 korun za kilogram. Jahody z Řecka, Španělska, Maďarska nebo Turecka, které prodávají hlavně supermarkety, však stály jen polovinu.

Ceny domácích plodů půjdou samozřejmě rychle dolů úměrně jejich plošnému dozrávání. Jen stěží však dosáhnou ceny z minulých let, kvůli které Češi pořádali nájezdy do příhraničních oblastí, hlavně na trhy v Kudowě Zdroji a Cieszyně.

Prodávat kilogram za dvacet korun si letos polští zemědělci nemohou dovolit. Loni jim úrodu poničily povodně, letos silná zima a květnové přízemní mrazíky. Ztráty na jahodových plantážích se odhadují na dvacet procent a podle Institutu ekonomiky zemědělství a potravinářství má letošní sklizeň vynést jen 175 tisíc tun jahod. Přesto by se jejich cena v hlavní sezoně, tedy v červnu a červenci, měla dorovnat evropskému cenovému průměru, který i vloni činil čtyřicet korun za kilogram.

Jahoda zamotala hlavu už i britským zemědělcům, kteří řadu let spoléhali na levné sezonní sběrače z Polska. Těch ale do Anglie jezdí čím dál méně. O to víc se v polských médiích množí inzeráty nabízející práci při sběru jahod zájemcům z Ukrajiny a Běloruska. Polská jahoda si zkrátka vydobývá evropské renomé, velké oblibě se těší například ve Francii. Dílem k tomu přispělo udělení certifikace „Chráněné zeměpisné označení Evropské unie“ kašubské jahodě.

Kašubové, kteří žijí v Pomořském vojvodství, rádi tvrdí, že jejich jahody mají silné afrodiziakální účinky, neboť Kašuby údajně zaznamenávají největší přírůstek obyvatelstva v celém Polsku. Zákazníci však kupují tamní jahody především pro jejich mimořádnou sladkost a typický srdčitý tvar.

Hrozba pro farmářské trhy

Nízká cena polských jahod může letos více než dříve ohrozit české pěstitele. Zemědělci se obávají spekulantů, kteří se budou snažit propašovat levnější polskou jahodu mezi českou sklizeň na farmářské trhy, které prožívají boom. Farmářské trhy přitom chtějí podporovat výhradně českou zemědělskou produkci.


Zdroj: E15 on line, 20. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:55