Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 20. – 22. 5. 2011

23. 5. 2011 | Agris

Zetor - slavná značka s pětašedesátiletou tradicí

Brněnský výrobce traktorů Zetor, který letos slaví 65. výročí založení, patřil mezi nejvýznamnější české strojírenské podniky z kategorie "rodinného stříbra". Jeho název se v někdejším Československu stal prakticky synonymem pro traktor, úspěšný byl i v zahraničí. Po roce 1989 však firma prošla krizí, z níž se, soudě podle ekonomických výsledků z posledních let, pozvolna dostává.

Evropská komise žene ČR k soudu kvůli chemické látce akrylaldehyd

Evropská komise žene Českou republiku před evropskou justici. Důvodem je skutečnost, že Praha ani přes varování z Bruselu nezařadila akrylaldehyd na seznam látek, které podléhají pravidlům o biocidních přípravcích. Už v polovině března Brusel oznámil s hrozbou sankcí, že mu v seznamu scházejí další dvě látky - flokumafen a tolylfluanid používané na ochrnu dřeva. Novelu zákona o biocidech, která má nedostatky odstranit a zrychlit připisování dalších chemikálií na seznam povolených biocidů, nyní projednává sněmovna.

Polská jahoda získává evropské renomé. Kolik by ale měla stát?

Na pultech polských tržnic se v polovině května objevily první tuzemské jahody. A jako každoročně se jejich cena stala významným společenským tématem. S produkcí dvou set tisíc tun jahod ročně patří Polsko mezi světové jahodářské velmoci. Přesto Poláci na začátku sezony vyhledávají raději červené plody dovážené z ciziny. Pro srovnání: první jahody letos sklizené v Polsku stály na trhu v přepočtu až 120 korun za kilogram. Jahody z Řecka, Španělska, Maďarska nebo Turecka, které prodávají hlavně supermarkety, však stály jen polovinu.

V Pardubickém kraji se díky dotacím rozšiřují ekologické sady

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v Pardubickém kraji se vloni zvýšil z 90 na 126. Rozloha půdy obdělávané bez chemických prostředků však vzrostla jen nepatrně, zhruba o jedno procento, vyplývá ze statistik ministerstva zemědělství. Oproti minulým letům zůstala prakticky stejná výměra trvalých travních porostů, která v minulosti kvůli státním dotacím nejvíce expandovala a zabírá 85 procent ekologicky obhospodařovávaných ploch.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:48