Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 5. 2011

24. 5. 2011 | Agris

Na Hodonínsku otevřou první včelařské arboretum na Moravě

V Lužicích na Hodonínsku v druhé půli června otevřou včelařské arboretum. Nová včelařská zahrada, která chce seznámit populárním způsobem se včelařstvím širokou veřejnost, bude první svého druhu na Moravě. ČTK o tom informovala místostarostka Lužic Jana Ambrožová. Podle ní za projektem stojí místní včelařská organizace a obec Lužice ve spolupráci se základní školou a hnutím Brontosaurus.

Česku se podařilo zabránit miliardovým sankcím za nedodržování standardů GAEC v období 2006-2008, pokuta ve výši 180 milionů korun ale hrozí

České republice se podařilo odvrátit hrozbu miliardových sankcí za nedostatky v dodržování tzv. standardů Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC). Pokuta ve výši 180 milionů korun, kterou Česku navrhuje Evropská komise, je díky intenzivní práci a diplomatickým vyjednáváním na spodní hranici možného rozpětí. Zároveň to Česko může brát jako závazek v následujících obdobích nastavit podmínky a bdít nad jejich dodržováním tak, aby lépe odpovídaly nárokům EU a hlavně skutečně efektivně chránily zemědělskou půdu.

V Olomouckém kraji opět meziročně klesly stavy drůbeže

V Olomouckém kraji opět klesly stavy drůbeže. Zatímco loni začátkem dubna farmáři z regionu chovali 424.019 kusů drůbeže, letos ke stejnému datu její počet dosahoval 380.585, což představuje meziroční pokles o 10,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Farmáři redukují podle odborníků chovy drůbeže proto, že jsou nerentabilní.

Mírný propad cen mléka na trzích EU

V Evropské unii již průměrné ceny mléka v rozhodujících mlékárnách na začátku jara dále nestoupaly, což působilo ve významných členských státech EU nepříznivě na vývoj v odvětví výroby mléka. Průměrná cena mléka, kterou vyčíslil nizozemský Svaz zemědělců (LTO) na bázi cen vyplácených 16 velkými zpracovateli mléka v severní a střední Evropě, se v březnu 2011 v porovnání s předchozím měsícem snížila o 0,43 centu neboli 1,3 % na 33,16 ct/kg. V porovnání se stejným obdobím loňského roku však došlo k navýšení ceny o více než 21 % (v přepočtu na obsah tuku 4,2 % a bílkovin 3,4 %).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 24. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:35