Agris.cz - agrární portál

Spotřeba kávy navzdory výraznému zvyšování cen roste

24. 5. 2011 | ČTK

Ani zdvojnásobení cen kávy za posledních 12 měsíců nesnížilo zájem spotřebitelů o pití kávy. Podle odhadů Mezinárodní organizace kávy (ICO) celosvětová poptávka po kávě loni stoupla o 2,4 procenta na rekordních 134 milionů šedesátikilogramových žoků. V růstu by měla pokračovat i v příštích deseti letech, v průměru o 2,5 procenta ročně, a to i při dalším zvýšení cen.

Ke zvyšování spotřeby kávy přispívá hlavně Asie v čele s Čínou, kde je silný ekonomický růst a zrychluje se životní styl. Růst poptávky v Číně, kde se káva pije hlavně v kavárnách nebo restauracích, by neměl zpomalit. Prezident Strabucks Coffee International John Culver tento měsíc uvedl, že největší kavárenský řetězec na světě plánuje do roku 2015 zhruba ztrojnásobit počet kaváren v Číně na 1500 z nynějších 450. Růst cen rovněž neodradil zájem spotřebitelů v Indii. V některých směsích však byla nahrazena dražší káva arabica levnější robustou.

Poptávka po kávě zůstává vysoká i na zralých trzích, jako je Německo. Zde však ceny kávy drží na uzdě silná konkurence, takže maloobchodní cena se zde zvyšuje jen málo, na úkor zisku producentů. Společnost Nestlé tento měsíc oznámila, že zvýší o šest procent cenu své kávy Nespresso. Největší německá pražírna Tchibo pak minulý měsíc varovala, že rostoucí ceny kávy zřejmě sníží v letošním roce její zisk.

Největšími pijáky kávy na hlavu jsou obyvatelé Skandinávie v čele s Finskem. Nejvíce kávy v absolutním vyjádření se spotřebuje ve Spojených státech a v Brazílii.

ICO upozornila, že produkci kávy se příliš nedaří udržet krok se stabilním růstem poptávky. Patrné je to zvláště u kvalitní kávy arabica. V Kolumbii, která je důležitým producentem této kávy, je úroda již třetím rokem za sebou podprůměrná a produkce se dlouhodobě snižuje i v dalších zemích střední Ameriky. Důvodem byly nízké ceny v letech 2000 až 2004, které přiměly některé zemědělce přestat kávovník pěstovat. Nízké dodávky způsobily růst ceny kávy arabica na počátku tohoto měsíce až na nejvyšší hodnotu za 34 let. Od té doby se sice cena mírně snížila, ve srovnání s loňským rokem je však stále dvojnásobná, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 04:15